StoryEditor
američki predsjednik

Saveznici SAD-a šokirani Bidenovim gafovima. Mnogi se okreću Trumpu

Piše desk  /  13.07.2024., 13:43h

Za neke od američkih saveznika došlo je vrijeme da se okrenu drugom kandidatu. Europski diplomati i dužnosnici opisali su svoj šok zbog neuspješnog javnog nastupa predsjednika Joea Bidena i otkrili da su već počeli kontaktirati Donalda Trumpa.

Budući da u anketama stoji sve lošije, Biden je pod sve većim pritiskom vlastitih pristaša da se povuče u korist mlađeg kandidata, poput potpredsjednice Kamale Harris, koji bi se mogao suprotstaviti Trumpu na predsjedničkim izborima u studenom, piše Politico.

Prvo, došlo je do Bidenovog posrtaja u predsjedničkoj televizijskoj debati u lipnju, u kojoj je izgubio tijek misli, što je izazvalo val zabrinutosti među demokratima i drugima oko toga što će donijeti novi Trumpov mandat. 

"Europski čelnici su se ukočili"

Zatim je u četvrtak uslijedila Bidenova duga konferencija za novinare na zatvaranju summita NATO-a u Washingtonu, tijekom koje je inzistirao da je sasvim spreman za još jedan mandat i da je prava osoba koja može pobijediti Trumpa. Kad je Biden predstavio ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog kao "predsjednika Putina", Europljani u prostoriji čuli su uzdah.

Jedan od prisutnih je Politicu poslao poruku: "OMG." (skraćenica za O moj bože, op.a.). Drugi je dodao: "Europski čelnici su se ukočili na pozornici, iako su dali sve od sebe da se i dalje smiješe i plješću. Nitko to poslije nije spominjao s Bidenovim suradnicima."

Okretanje Trumpu

Još jedan visoki europski diplomat u Washingtonu rekao je da su kolege mjesecima bile zauzete komuniciranjem s onima koji će se vjerojatno pridružiti Trumpovom timu - dogovarajući sastanke, prisustvujući istim događajima i pozivajući Trumpove saveznike na večeru.

Upitan postoji li kod kuće pritisak da se to ne učini zbog Trumpove polarizirajuće slike, jedan je diplomat rekao: "Ne. Iznevjerili bismo svoju dužnost da sada ne pokušavamo izgraditi veze s njegovim ljudima."

Trumpov utjecaj se ubrzao, rekao je drugi diplomat, a to se počelo događati i prije posljednjih Bidenovih gafova. "To traje više od godinu dana", dodao je spomenuti izvor. Ključni europski dužnosnici obraćaju se konzervativnim think tankovima kako bi poruku o Ukrajini prenijeli publici koja podržava Trumpa.

"To je suludo, postaje predmet podsmijeha"

Summit NATO-a obilježio je prvi sastanak Bidena i novog britanskog premijera Keira Starmera, kako bi se potvrdio takozvani "poseban odnos" između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Čak su i Britanci bili šokirani i užasnuti predsjednikovom očitom slabošću.

"To je suludo. Sve njihove poruke do izbora bit će zaglušene izvješćima o njegovom zdravlju i sposobnostima. I postaje predmet podsmijeha u cijelom svijetu", rekao je jedan britanski dužnosnik, iznoseći osobno mišljenje.

"Što će se sljedeće dogoditi?" upitao je dužnosnik: "Može li narediti neki besmisleni napad oružanih snaga i dovesti se pred međunarodni sud navodeći da ima neku vrstu mentalnog poremećaja?"

Britanska veleposlanica u Washingtonu Karen Pierce predvodila je napore u komunikaciji s članovima Trumpova tima i višim republikancima iz redova MAGA-e. Veleposlanstvo je bilo posrednik između velikih političkih stranaka Ujedinjenog Kraljevstva i osoba za koje vjeruju da će sudjelovati u potencijalnoj drugoj Trumpovoj administraciji.

Što kažu u Britaniji?

Visoki britanski diplomati u Washingtonu sada su uvjereni da su identificirali prave MAGA republikanske stratege i kongresnike na Capitol Hillu koji zapravo slušaju Trumpa.

Osoba bliska Starmerovom Downing Streetu kaže da je britansko veleposlanstvo sada daleko bolje pripremljeno nego 2016. godine, kada se vrlo malo pripremalo za mogućnost da Trump postane predsjednik.

"Karen Pierce i njezin tim obavili su sjajan posao", rekao je Politicov izvor. Nisu ponovili greške iz 2016. godine.

Uzbuna u Njemačkoj

Uzbuna je i u Njemačkoj.

"Sada je jasno da će Joe Biden, bude li se držao svoje kandidature, samo pomoći Trumpu", rekao je Roderich Kiesewetter, istaknuti demokršćanski zastupnik u Odboru za vanjske poslove u Berlinu: "Možemo se samo nadati da će demokrati pronaći način da se Joe Biden povuče i sačuva obraz te da će Kamala Harris, na primjer, postati predvodnica demokrata."

"Zabrinut sam zbog unutarnje političke podjele u Sjedinjenim Američkim Državama i potencijalnog utjecaja izborne pobjede Donalda Trumpa na transatlantsku sigurnost i demokratske institucije u SAD-u", rekao je Kiesewetter.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 15:25