StoryEditor
down sindrom

Sarajevski ratni teatar otvara sezonu 2024/25. predstavom ‘Up and Down‘

Piše desk  /  04.09.2024., 13:56h

Sarajevski ratni teatar (SARTR) otvara sezonu 2024/25 predstavom ‘Up and Down‘. U četvrtak i petak, 5. i 6. rujna s početkom u 20 sati, publika će imati priliku da pogleda predstavu ‘Up and Down‘, realiziranu u koprodukciji sa Udruženjem ‘Život sa Down sindromom FBiH‘.

‘Up and Down‘ je dokumentarna predstava nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim izvođačicama i izvođačima s Down sindromom. To je glas jedne generacije, koja mijenja svoj položaj u društvu. Zajedno sa roditeljima, primjer su kako se predanim i dosljednim radom mogu pomjerati granice. Od malih nogu su na sceni, kroz kazalište su učili o sebi i svijetu oko sebe. U toj predstavi progovaraju o svom sazrijevanju, hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju, barijerama i izazovima s kojima se suočavaju u društvu.

Samostalni su, ali njihova budućnost nije samo u njihovim rukama, nego i našim. Imamo li mi odgovore na pitanja: Što za nas znači biti drugačiji? Kako se ponašamo jedni prema drugima? Znamo li zaista šta je Down sindrom? Jesmo li doživjeli osuđivanje? Kad bismo bili superheroj/ina šta bismo promijenili u društvu? Da li bismo? Kako? Kad? - navodi se. 

U predstavi igraju Ahmed Mašetić, Anes Kujović, Edna Šunjić, Ema Agić, Harun Tanović i Selma Hodžić.

Kupovina ulaznica vrši se preko web stranice sartr.ba 

- Izvedba najavljena za 5. rujna je u sklopu Internacionalnog Festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva JUVENTA i ulaz za publiku je slobodan - navode iz SARTR-a. 

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 17:08