StoryEditor

Sarajevo ponovno dobilo plin, Dodik intervenirao i pustio plin iz RS

Piše hina  /  14.08.2024., 10:25h

Opskrba Sarajeva prirodnim plinom obnovljena je jutros, nakon što su dan ranije ventili zavrnuti zbog sukoba tvrtki iz dvaju entiteta o cijenama i plaćanju tog energenta, a neki od aktera te kratkotrajne drame potvrdili su kako je i ovoga puta u sve umiješana politika.

Nedeljko Elek, direktor tvrtke "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva koji je i naložio zatvaranje ventila potvrdio je kako su oni od 8 sati ponovo otvoreni, ali po političkom nalogu dok će se o cijenama i tome tko je kome dužan raspravljati naknadno. "Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je u popodnevnim satima dao nalog da se jutros u 8 sati pust plin Federaciji BiH", kazao je Elek potvrdivši tako kako lider bosanskih Srba u potpunosti kontrolira sve što se zbiva u tom entitetu.

"Raketare nas, udvostručili su cijene"

Elek je član Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i ujedno počasni konzul Bjelorusije u BiH a ranije je opetovano prijetio kako će Sarajevo osjetiti posljedice u slučaju neprijateljskog ponašanja prema RS.

Nema potvrde da je Dodik bio uključen u donošenje odluka da se dotok plina za Sarajevo isključi u utorak a Elek kaže kako se on na to odlučio jer tvrtka "Energoinvest" koja uvozi plin iz Rusije nije željela platiti posljednju fakturu po cijenama po kojima je to činila ranije.

Direktor "Energoinvesta" Mirza Ustamujić koji je na tu dužnost postavljen u lipnju kao kadar SDP BiH optužio je pak Eleka i njegovu tvrtku da ih reketare, odnosno naplaćuju transport plina po cijenama što su ih jednostrano udvostručili, a za to nisu dobili čak niti suglasnost regulatorne agencije RS.

Elek je jučer kazao kako je on svoj cilj ipak postigao jer su iz "Energoinvesta" pristali razgovarati nakon što je prekinut dotok plina. Dodao je kako je osobno bio protiv puštanja plina, ali je poslušao što mu je Dodik rekao a zadovoljan je i time što je ova mini kriza pokazala "da BiH nema niti jednog prijatelja, s obzirom da im se jučer nitko nije javio i ponudio pomoć".

Kratkotrajni prekid dostave plina Sarajevu ponovo je podsjetio na problem koji BiH ima već desetljećima jer taj energent dobavlja samo preko jednog plinovoda i to iz Rusije preko Srbije. Komplicirani administrativni ustroj BiH uz to je područje Federacije koje je i glavni potrošač izložio stalnim ucjenama iz RS jer preko teritorija tog entiteta prolazi mali i značajni dio distributivne mreže.

Problem oko projekta "Južna interkonekcija"

Kao izlaz iz takve situacije odavno je predloženo povezivanje Federacije BiH s plinskom mrežom Hrvatske preko Zagvozda i Hercegovine no taj projekt nazvan "Južna interkonekcija" još uvijek postoji tek na papiru jer se HDZ BiH i njegovi bošnjački parteri u vlasti Federacije ne mogu dogovoriti tko će ga provoditi.

Prijedlog da to radi postojeća tvrtka "BH gas" sa sjedištem u Sarajevu za HDZ BiH je neprihvatljiv jer u njoj dominiraju bošnjački kadrovi pa vladajuća hrvatska stranka želi da projekt vodi potpuno nova tvrtka sa sjedištem u Mostaru.   

Tome se pak otvoreno protivi SAD uz tvrdnju kako je riječ o neracionalnom pristupu a čelnika HDZ BiH Dragana Čovića zbog svega su opetovano optuživali za opstrukciju projekta i neizravno pogodovanje ruskim interesima u regiji.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 13:50