StoryEditor
Zamjenik talijanske premijerke

Salvini: Grupa ‘Svi protiv Le Pen‘ koju je okupio Macron pobijedila je na izborima, ali nema brojeve kojima bi vladala

Piše fena  /  08.07.2024., 17:19h

Zamjenik talijanske premijerke i ministar prometa Matteo Salvini izjavio je u ponedjeljak da se njegova stranka Liga pridružuje novoj grupi Domoljubi za Europu mađarskog premijera Viktora Orbana na nivou EU, javila je Ansa.

- Nakon dugog perioda rada, velika grupa Domoljuba, koja će biti odlučujuća da promijeni budućnost ove Europe, danas oživljava u Bruxellesu - rekao je Salvini putem društvenih mreža.

- Liga je bila u klubu Identitet i demokracija (ID) zajedno sa Nacionalnim skupom Marine Le Pen (RN), između ostalih.

Austrijska krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO), bivši član ID, bila je jedna od prvih stranaka koja se pridružila novoj grupi.

Španjolska ultrakonzervativna stranka Vox priopćila je u petak da napušta zastupnički klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR) premijerke Giorgije Meloni i pridružuje se grupi Domoljubi za Europu.

Salvini je prokomentirao i posljedice drugog kruga glasanja na francuskim parlamentarnim izborima, u kojima je RN vraćen na treće mjesto uz pomoć taktičkog glasanja nakon što je došao na prvo mjesto u prvom krugu.

Ljevičarski Novi narodni front bio je prvi, a centristički savez predsjednika Emmanuela Macrona Zajedno bio je drugi.

- Grupa ‘Svi protiv Le Pen‘ koju je okupio Macron pobijedila je na izborima, ali nema brojeve kojima bi vladala - rekao je Salvini.

- I 143 zastupnika RN će ići u parlament u Parizu, nikad toliko u povijesti s porastom glasova s 33 na 37 posto između prvog i drugog kruga. Svi protiv jednoga smanjili su broj mandata, ali ne i nivo podrške Marine Le Pen i Jordana Bardele, kojima šaljem veliki zagrljaj. Na ulicama je bilo slavlja komunista, proislamista i antisemita, huligana koji su kamenicama napali policiju u nekoliko gradova, kaosa u parlamentu - kazao je on.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 05:08