StoryEditor

SAD postavio ultimatum Izraelu: "Imate 30 dana ili riskira prekid vojne pomoći"

Piše desk  /  16.10.2024., 10:06h

SAD je postavio ultimatum Izraelu, dajući mu 30 dana da poveća pristup humanitarne pomoći u Gazi ili riskira prekid američke vojne pomoći.

SAD je ovo pismo poslao u nedjelju i predstavlja najsnažnije upozorenje savezniku koje dolaze usred nove izraelske ofenzive u sjevernom pojasu Gaze koja je navodno prouzročila velik broj civilnih žrtava, piše BBC.

Navodi se da je SAD duboko zabrinut zbog pogoršanja humanitarne situacije, dodajući da je Izrael uskratio ili spriječio gotovo 90% humanitarnih kretanja između sjevera i juga prošlog mjeseca.

Izraelski dužnosnik priopćio je da njegova zemlja razmatra ovo pismo i da “ozbiljno shvaća ovu stvar” te da se namjerava “pozabaviti izraženom zabrinutošću”.

Izrael je ranije rekao da cilja na Hamasove operativce na sjeveru i da ne sprječava ulazak humanitarne pomoći.

U ponedjeljak je izraelsko vojno tijelo odgovorno za upravljanje prijelazima u Gazu, Cogat, priopćilo da je 30 kamiona koji su prevozili pomoć Svjetskog programa za hranu ušlo u sjevernu Gazu preko prijelaza Erez. Dužnosnik UN-a rekao je da je Gaza u stanju “konstantne visoke opasnosti”.

Antoine Renard, voditelj Svjetskog programa za hranu (WFP) na okupiranim palestinskim teritorijima, rekao je novinskoj agenciji AFP da se ljudi na sjeveru teritorija “oslanjaju isključivo na pomoć”, praktički bez ikakvog pristupa svježoj hrani, osim one koju osigurava UN agencije.

SAD je daleko najveći dobavljač oružja Izraelu, a izraelska vojska se u velikoj mjeri oslanjala na zrakoplove, navođene bombe, projektile i granate koje je isporučio SAD u borbi protiv Hamasa u Gazi tijekom prošle godine.

U ovom pismu upozorenja navodi se da Izrael ima 30 dana da poduzme niz konkretnih mjera kako bi povećao pomoć, a neuspjeh može “imati implikacije na politiku SAD-a”. Dalje se navode citati američkih zakona kojima se može zabraniti vojna pomoć zemljama koje ometaju dostavu američke humanitarne pomoći.

U pismu se također poziva Izrael da prekine “izolaciju sjeverne Gaze”.

Dnevnik.ba

16. listopad 2024 10:35