StoryEditor
osvetnički napad

SAD poslije izraelskog napada na Iran: Predani smo obrani Izraela

Piše hina  /  26.10.2024., 16:45h

Nakon izraelskog osvetničkog napada na Iran preko noći, američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u telefonskom razgovoru s izraelskim ministrom obrane da SAD podržava pravo Izraela na samoobranu.

"Ministar Austin ponovno je potvrdio čvrstu predanost SAD-a sigurnosti i pravu Izraela na samoobranu", stoji u priopćenju Pentagona.

Austin je razgovarao s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom kako bi dobio novosti o izraelskim napadima na Iran.

Austin je rekao da je SAD predan obrani američkog osoblja, Izraela i partnera u cijeloj regiji od Irana i terorističkih skupina koje podupire Iran.

Ministar je također rekao da je SAD odlučio „spriječiti bilo kojeg aktera da iskorištava napetosti ili širi sukob u regiji“.

Sjedinjene Države pozvale su Teheran da ne eskalira sukob nakon izraelskih osvetničkih napada tijekom noći.

"Pozivamo Iran da zaustavi svoje napade na Izrael kako bi ova runda neprijateljstava mogla završiti bez daljnje eskalacije", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett, prenosi francuska novinska agencija AFP.

"Njihov odgovor je bila vježba samoobrane, konkretno izbjegavanje naseljenih područja i fokusiranje isključivo na vojne ciljeve, za razliku od iranskog napada na Izrael, kada je meta bio najnaseljeniji grad u Izraelu", dodao je.

Dnevnik.ba

26. listopad 2024 16:46