StoryEditor
populizam

Sabina Ćudić iz Naše stranke bori se za omogućavanje nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Piše desk  /  22.05.2024., 15:05h

Nakon najave Emele Mujanović, pripadnice Oružanih snaga BiH da napušta ovu instituciju zbog zabrane da nosi hidžab, oglasila se zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH Sabina Ćudić. Ona je podnijela inicijativu da se omogući nošenje hidžaba u Oružanih snaga BiH. Hidžab je arapska riječ koja se koristi za definiranje propisa oblačenja žene. Jezičko značenje ove riječi je: odvajanje, zaštita, zastor, zaklon… U іѕlаmѕkој trаdісіјі žеnе nоѕе mаrаmе (hіdžаbе) kојі роkrіvајu nјіhоvu kоѕu і сrtе lіса, а štо іѕkаzuје ѕkrоmnоѕt u рrіѕuѕtvu muškаrаса kојі nіѕu blіѕkі rоđасі.

 

"U potpunosti podržavam vojnikinju Emelu Mujanović u njenoj kritici zabrane nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti ispoštovano. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je svima u Oružanim snagama BiH u potpunosti dozvoljen život u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima", navela je Ćudić.

Poručila je kako smo na putu da "izgubimo i posljednje vojnikinje s hidžabom te da ugušimo entuzijazam svih djevojaka koje nose hidžab a imaju ambiciju da se priključe Oružanim snagama".

"To ne smijemo dopustiti. Očekujem od Ministarstva da izmijeni Pravilnik o uniformama u Oružanim snagama BiH i vjernicama, muslimankama, omogući nošenje hidžaba", zaključila je Ćudić.

Mujanović je, podsjetimo, jučer objavila odluku o napuštanju OS BiH te je poručila kako za nekoliko dana neće niti jedna pokrivena žena biti u ovoj instituciji.

"Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba… (Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi). Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom, odnosno presudom, zabranom hidžaba?! Kažete svi želite suživot a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana!", napisala je Mujanović putem društvenih mreža.

Inače, Ustavni sud BiH donio je presudu da zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 01:33