StoryEditor
rat u ukrajini

Ruske snage učvrstile pozicije u Harkivu

Piše fena  /  31.05.2024., 09:27h

Ruske snage učvrstile su svoje pozicije u oblasti Strileča-Lipci u ukrajinskoj oblasti Harkov, držeći pod kontrolom obrambenu liniju Ukrajine, priopćio je u petak dužnosnik u Harkovu koga je postavila Moskva.

- Kontrola strateških brda u blizini naselja Lipci omogućuje našim trupama da drže pod kontrolom liniju obrane koja se nalazi u neposrednoj blizini grada Harkova i kontroliraju sve rute opskrbe - izjavio je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Vitalij Gančev, dužnosnik u Harkovu koga je postavila Rusija.

To uključuje regiju Strileča-Lipci između dva mala sela i okolinu pograničnog grada Vovčanska gdje su se vodile ulične borbe.

U četvrtak je ukrajinski vrhovni zapovjednik priopćio da Rusija jača snage u blizini sjevernog dijela ukrajinske regije Harkov, ali još nema dovoljan broj vojnika da izvrši veliki napad u toj regiji.

Rusija je otvorila novi front u ukrajinskom ratu brzim napredovanjem preko granice u oblast Harkov na sjeveroistoku Ukrajine početkom svibnja s malim grupama mobilnih jedinica, u potezu koji je primorao Ukrajinu da brzo pošalje vojnike iz drugih regija.

Gančev je za RIA kazao da su ruske snage zauzele oko 13 naselja u Harkovu u maju i oko 300 kvadratnih kilometara površine.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti tvrdnje Gančeva.

Ukrajinski zapovjedni stožer priopćio je u četvrtak da njegove snage nastavljaju da jačaju obrambene linije u toj oblasti i odbile su jedan ruski napad u blizini sela Staricja na fronti u Harkovu, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 20:25