StoryEditor
tzv. childfree pokret

Rusija planira zakonom zabraniti javnu propagandu ideja o dobrovoljnom odabiru neimanja djece

Piše desk  /  25.09.2024., 18:15h

Rusija planira zakonom zabraniti javnu propagandu ideja o dobrovoljnom odabiru neimanja djece (tzv. childfree pokret).

To je u priopćenju navela stranka Ujedinjena Rusija koja je prijedlog zakona podnijela Državnoj dumi, donjem domu ruskog parlamenta. 

"Zakon o zabrani propagande childfree ideologije podnesen je Državnoj dumi", stoji u izjavi.

Inicijativa predviđa zabranu promoviranja života bez djece na internetu, u medijima, filmovima, dokumentarcima i reklamama. Elvira Aitkulova, jedna od autorica inicijative i članica Odbora Državne dume za obrazovanje, ranije je izjavila da se "radi o propagandi childfree ideologije, a ne o životnim stilovima i odabirima pojedinaca".

Inicijativu su izradili zakonodavci iz oba doma pod vodstvom predsjednika Dume Vjačeslava Volodina i predsjednice Vijeća Federacije Valentine Matvijenko.

Prema prijedlogu zakona, objavljenom u elektroničkoj bazi Dume, zakon o informacijama, informacijskoj tehnologiji i zaštiti informacija treba uključivati izmjene po kojima će promoviranje života bez djece biti razlog za uvrštavanje takvih stranica u jedinstveni registar zabranjenih informacija pod nadzorom ruskog regulatora za komunikacije Roskomnadzora. Navodi se da će vlasnici društvenih mreža morati nadzirati takvu childfree propagandu.

Prema nacrtu izmjena zakona o osnovnim jamstvima prava djeteta u Ruskoj Federaciji, državne vlasti morat će poduzeti mjere za zaštitu djece od takvih informacija.

Osim toga, zakon o masovnim medijima predviđa da masovni mediji ne smiju biti korišteni za promoviranje childfree ideja.

Također se utvrđuje da oglašavanje ne smije sadržavati informacije koje promoviraju childfree ideologiju.

Dnevnik.ba

25. listopad 2024 02:15