StoryEditor

Rusija najavila odmazdu nakon američkih optužbi protiv ruskih medija i državnog emitera RT

Piše fena  /  05.09.2024., 11:12h

Rusija je u četvrtak priopćila da će poduzeti mjere odmazde protiv američkih medija kao odgovor na američke optužbe protiv čelnika ruskih medija i državne televizije RT, koje je Washington optužio za pokušaj uticaja na predsjedničke izbore 2024.

Sjedinjene Države podigle su u srijedu optužbe za pranje novca protiv dvoje zaposlenika RT zbog, kako su dužnosnici naveli, sheme angažiranja američke firme za proizvodnju internetskog sadržaja kako bi se uticalo na izbore 2024.

Američko ministarstvo financija i State Department također su najavili akcije usmjerene na RT, uključujući glavnu urednicu mreže, Margaritu Simonyan. Američki dužnosnici priopćili su da je cilj Rusije pogoršati političke podjele u SAD i oslabiti javnu podršku američkoj pomoći Ukrajini u njenom ratu s Rusijom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su američki potezi dio plana da se iz globalne medijske scene uklone svi glasovi koji se ne slažu i da se među američkim biračima podstakne strah o Rusiji kao mitskom vanjskom neprijatelju.

Novinari bez granica sa sjedištem u Francuskoj svrstavaju Rusiju na 162. mjesto od 180 zemalja u promatranju slobode medija, a Sjedinjene Države na 55. mjesto. Norveška je na vrhu, a Eritreja na dnu.

Od invazije na Ukrajinu 2022., Rusija je pooštrila kontrolu nad informacijama i medijima, prisiljavajući na zatvaranje posljednjih značajnih nezavisnih novinskih kuća i označavajući brojne novinare i aktiviste "stranim agentima".

Brojne zapadne novinske kuće napustile su Moskvu, a uhićenje dopisnika Wall Street Journala Evana Gershkovicha 2023. podstaklo je mnogo više novinara da odu. U Rusiji sada skoro da i nema više američkih novinara, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 21:02