StoryEditor
rat u ukrajini

Rusi tvrde da su zauzeli ključni grad u Donjecku

Piše desk  /  20.08.2024., 13:51h

Ruske snage priopćile su danas da su zauzele ključni grad New York u istočnoj Ukrajini, dok Moskva pod pritiskom protunapada Kijeva na svoj teritorij nastavlja sa svojom ofenzivom.

Ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske trupe zauzele “jedno od najvećih naselja aglomeracije Toreck i strateški važno logističko središte (Novgorodskoje), misleći na grad New York u ukrajinskoj regiji Donjeck pod njegovim prijašnjim imenom.

Zauzimanje grada, koji je imao oko 10.000 stanovnika prije nego što je Moskva pokrenula svoju ofenzivu, posljednje je u nizu ruskih napredovanja u regiji.

Kako izvještava Agence France-Presse, Kijev se bori da održi tamošnju liniju bojišnice suočavajući se s nedostatkom ljudstva i streljiva nakon mjeseci iscrpljujućih borbi.

Ukrajina je pokrenula granični upad u zapadnu rusku regiju Kursk prije dva tjedna, potez za koji se nadala da bi mogao ublažiti pritisak na drugim dijelovima bojišta.

Ali rusko napredovanje u Donjecku se nastavilo.

New York se prvi put našao na prvoj crti bojišnice 2014., kada su separatisti na istoku koje podržava Moskva pokušali odvojiti od Kijeva, što je izazvalo oružani sukob.

Podrijetlo imena grada je misterij, a teorije uključuju moguće američke veze među njegovim osnivačima. Sovjetske su ga vlasti 1951. preimenovale u Novgorodskoje - Novi Grad - iz ideoloških razloga, prije nego što su ukrajinski zastupnici glasali da se vrati u New York 2021.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 12:01