StoryEditor
Helez - Güler

Republika Turska Oružanim snagama BiH uskoro isporučuje borbene transportere

Piše fena  /  29.05.2024., 20:20h

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar obrane Zukan Helez u okviru službene posjete Republici Turskoj danas se sastao s ministrom obrane Republike Turske Yašarom Gülerom.

Ministar Helez je na početku sastanka zahvalio kolegi Güleru na podršci Republike Turske u usvajanju Rezolucije u UN-u, naglasivši da je na taj način Turska dala značajan doprinos u širenju istine o genocidu u Srebrenici i njenom obilježavanju širom svijeta.

U prijateljskom susretu s ministrom Gülerom, ministar Helez je upoznat da će Republika Turska uskoro isporučiti borbene transportere za potrebe bataljunske grupe lake pješadije Oružanih snaga naše države.

- Borbeni transporteri će unaprijediti kapacitete ove bataljunske grupe, koja je već sada spremna, istrenirana i organizirana da sudjeluje u svim međunarodnim misijama podrške miru po najzahtjevnijim NATO standardima - istakao je ministar Helez.

Također, dogovorena je obuka 60 pilota za helikoptere OS BiH, čime će se osigurati obnavljanje deficitarnog letačkog kadra i kontinuitet u izvođenju zračnih operacija.

Na kraju sastanka ministar Helez je zatražio od ministra Gülera da pripadnici Oružanih snaga Republike Turske obvezno ostanu u BiH, te budu stalni dio EUFOR-ove misije ALTHEA u našoj zemlji.

Ministar Helez će tijekom boravka u Turskoj prisustvovati Danu visokih zvanica vježbe "EFES 2024" u kojoj sudjeluju i Oružane snage Bosne i Hercegovine. Vježba EFES-2024 predstavlja značajan korak ka jačanju međunarodne vojne suradnje i unapređenju spremnosti oružanih snaga zemalja sudionica, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 01:22