StoryEditor

Reakcije na Vučićevu izjavu

Piše desk  /  28.07.2024., 11:02h

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je Hrvatska, odlukom o zabrani ulaska prosrpskim i proruskim crnogorskim dužnosnicima Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću i Aleksi Bečiću, pokazala da nema razlike između sadašnje Hrvatske i nekadašnje NDH. Uslijedile su reakcije hrvatskih političara.

Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica smatra kako nema tu eskalacije i da su to tipične Vučićevske provokacije.

- Otvara se pitanje koje je bilo postavljeno i na početku ovog incidenta, a to je tko je pravi autor Rezolucije i tko je njome upravljao. Ovakva reakcija samo pokazuje njegovu nemogućnost upravljanja vlastitom unutarnje političkom situacijom i vanjsko-političkim posljedicama onoga što je Srbija činila i samom Srebrenicom itd. Dakle, on jednostavno miče fokus sa onih problema koji ima Srbija na pokušaj sukoba sa Republikom Hrvatskom i u tom smislu to je od njega i očekivano, rekla je. 

- Od Vučića ovakve izjave ne čude. Sjetimo se tko je Vučić, što je Vučić radio, 90. godina. Vučić je bio član, pripadnik četničkog pokreta, on je bio u jedinicama koje je organizirao i vodio Vojislav Šešelj. Dakle, kada on nešto ovako kaže, to je od njega sasvim normalno. Dobro ga imate na oku, dobro ga je komentirati, ali ja mu ne bi pridavao preveliku pažnju jer to je jedan marginalni političar, koji ima smiješan utjecaj i koji samo ovakvim smiješnim izjavama, izjavama koje su bombastične, želi dobiti simpatije unutar svog glasačkog tijela u Srbiji, a zapravo utjecaj na Hrvatsku, utjecaj na Europsku uniju je gotovo nikakav. Međutim, ipak trebamo biti oprezni da možda stvari ne bi eskalirale, rekao je Hrvoje Zekanović, HDS.

U Studiju 4 gostovao je i Milorad Popović crnogorski pisac, književnik ali i politički aktivist. I on se osvrnuo na Vučićevu izjavu.

- To je ta matrica koja je i dovela do rezolucije o Jasenovcu. Vučić stoji iza rezolucije. Prije svega su htjeli da relativiziraju rezoluciju o Srebrenici. Druga stvar, njemu je interes da napravi što viši zid između Crne Gore i Hrvatske. I u tome uspijevaju, smatra Popović.

Dnevnik.ba

 

15. rujan 2024 05:50