StoryEditor
pobjeda ljevice

Reakcije iz Europe na rezultate izbora u Francuskoj: "Najgore je izbjegnuto. Desnica može biti poražena"

Piše desk  /  08.07.2024., 09:21h

Donald Tusk, premijer Poljske, komentirao je rezultate drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora, a svoj komentar su dali i njemački socijaldemokrati, rekavši da je "najgore izbjegnuto".

- Entuzijazam u Parizu, razočarenje u Moskvi i olakšanje u Kijevu. To je dovoljno za zadovoljstvo u Varšavi - komentirao je Tusk u objavi na platformi X.

Talijanske lijeve stranke su rezultate dočekale s entuzijazmom. 

- Desnica može biti poražena. Ujedinjena ljevica slavi izvanredan rezultat - kazala je Elly Schlein, predsjednica talijanskih socijaldemokrata, dok je rezultate komentirao i bivši premijer Italije Giuseppe Conte: 

- Velika izlaznost francuskog naroda nagrađuje one koji nikada nisu sumnjali u mir, obranu socijalnih prava i zaštitu najugroženijih.

- Novi narodni front pobjeđuje i spašava Francusku Republiku od napada ekstremne desnice - istakao je lider ljevičarske stranke "Sinistra Italia" Nicola Fratoianni.

- Najgore je prošlo, RN ne može formirati većinu u vladi - rekao je Nils Schmid, glasnogovornik socijaldemokrata za vanjsku politiku u Bundestagu. 

Međutim, budući da nitko nema većinu, formiranje vlade će biti teško, a francuske demokratske strane će morati pokazati fleksibilnost i sposobnost kompromisa.

Podsjećamo, najuspješnija stranka je bila ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja bi trebala osvojiti između 175 i 205 mjesta, centristička koalicija predsjednika Emmanuela Macrona mogla bi osvojiti između 150 i 175 mjesta, dok Nacionalno okupljanje, stranka krajnje desnice, koja je pobijedila u prvom krugu, završila je treća i osvojit će oko 115 do 150 mjesta. 

Nijedna stranka tako nije osvojila potrebnu većinu od 289 mjesta. 

Dnevnik.ba

01. rujan 2024 00:53