StoryEditor

Putin prvi put u Sjevernoj Koreji nakon 24 godine: "Pomoći ćemo vam protiv Amerike"

Piše hina  /  18.06.2024., 17:40h

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji danas prvi put u 24 godine posjećuje Sjevernu Koreju, obvezao se produbiti trgovinske i sigurnosne veze s Pjongjangom te podržati ga protiv Sjedinjenih Američkih Država.

SAD i njegovi azijski saveznici pokušavaju odgonetnuti u kojoj će mjeri Rusija podržavati sjevernokorejskog vođu Kim Jong-una, čija je zemlja jedina testirala nuklearno oružje u 21. stoljeću.

Putin je pohvalio Pjongjang zbog odupiranja nečemu što je nazvao američkim gospodarskim pritiscima, ucjenama i prijetnjama, što upućuje na to da Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s pravom veta, mijenja svoj pristup prema Sjevernoj Koreji.

Putin je u članku koji su objavili sjevernokorejski državni mediji pohvalio "druga" Kima i obećao se "zajednički odupirati nelegitimnim unilateralnim restrikcijama" te razvijati trgovinu i ojačati sigurnost diljem Euroazije.

"Washington, koji odbija implementirati ranije postignute sporazume, neprestano postavlja nove, sve strože i očito neprihvatljive zahtjeve", rekao je Putin u članku, objavljenom na naslovnoj stranici sjevernokorejskog lista Rodong Sinmun, službenog glasila vladajuće stranke.

"Rusija je oduvijek podržavala i nastavit će podržavati Demokratsku Narodnu Republiku Koreju i junački korejski narod u njihovom protivljenju podmuklom, opasnom i agresivnom neprijatelju".

Putin je istaknuo da je Sovjetski Savez bio prva država koja je priznala DNRK, koju je utemeljio Kimov djed Kim Il-sung manje od dvije godine prije Korejskog rata 1950.

Sjevernokorejski državni mediji su također objavili članke koji hvale Rusiju i podupiru njene vojne operacije u Ukrajini, nazivajući ih "svetim ratom svih ruskih građana".

Putinov državni posjet se odvija u vrijeme američkih optužbi da je Sjeverna Koreja Rusiju opskrbila "desecima balističkih projektila i s preko 11.000 spremnika streljiva" za korištenje u Ukrajini. Južna Koreja, odan saveznik SAD-a, također je izrazila sličnu zabrinutost.

Bijela kuća je jučer rekla da je uznemirena zbog jačanja veza između Rusije i Sjeverne Koreje. Američki State Department je rekao da je "posve siguran" da će Putin tražiti oružje za svoj rat u Ukrajini.

Moskva i Pjongjang su porekli da je bilo transfera oružja, no obvezali su se ojačati vojne veze, uključujući potencijalno održavanje zajedničkih vojnih vježbi.

Dnevnik.ba

28. rujan 2024 01:51