StoryEditor
pisanje turskih novina

Putin posrednik razgovora Erdogana i Assada

Piše fena  /  23.07.2024., 16:06h

Kremlj je u utorak priopćio kako bi Rusija željela vidjeti da Turska i Sirija poboljšaju svoje veze kada je bio upitan o izvještaju turskih novina da će sirijski predsjednik Bashar al-Assad razgovarati s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u Moskvi.

Turske novine Daily Sabah citirale su neimenovani izvor upoznat s temom koji je kazao da bi se takav sastanak mogao održati u kolovozu i da bi predsjednik Vladimir Putin posredovao u razgovorima.

Assad, blizak ruski saveznik, izjavio je u srpnju da će se sastati s Erdoganom samo ako se dvije zemlje mogu usredotočiti na ključna pitanja podrške Ankare onome što je nazvao "terorizmom" i povlačenju turskih snaga sa sirijske teritorije.

Na pitanje o mogućnosti skorog sastanka Erdogan-Assad u glavnom gradu Rusije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je: "Pitanje olakšavanja organizacije određenih kontakata između turskih i sirijskih predstavnika na različitim nivoima doista je na dnevnom redu. Brojne zemlje, a naravno i Rusija kao zemlja koja ima značajnu ulogu u regiji, zainteresirane su pomoći dvjema državama da uspostave odnose. To je jako bitno za kompletnu regiju."

Peskov ipak nije potvrdio da će se sastanak u Moskvi održati i kazao je da za sada ne može ponuditi više informacija o toj temi, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 07:52