StoryEditor
katastrofalne poplave i odroni

Pruga kod Jablanice "visi" u zraku: Nesaglediva šteta za željeznički promet u FBiH

Piše desk  /  04.10.2024., 12:48h

Željeznički saobraćaj na dionici Sarajevo - Mostar je potpuno obustavljen, priopćili su iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine.

Dramatične scene dolaze sa dijela pruge kod Jablanice, gdje se dio željezničke pruge doslovno našao u zraku, odvojen od tla usljed klizišta i poplava koje su izazvale obilne padavine.

Nešto ranije, Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima, kako bi zajedničkim snagama pokušali spasiti ugrožene zbog poplava. Tijekom noći su obilne kiše dovele do porasta vodostaja, što je rezultiralo brojnim odronima i poplavama, blokirajući Jablanicu u potpunosti.

Zbog velikih bujica i odrona, ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, a prema dostupnim informacijama, ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba.

U zgradi Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka kazao je kako je najmanje 14 osoba poginulo u katastrofalnim poplava i odronima.

Situacija se i dalje ne smiruje, a stanje na cestama ostaje promjenjivo. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da budu maksimalno oprezni prilikom vožnje, dok je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorila građane da ne kreću na put prema Jablanici i Konjicu.

Dnevnik.ba

04. listopad 2024 12:49