StoryEditor
ubojstva djevojčica

Prosvjedi se ne smiruju: Mladići ogrnuti engleskim zastavama žestoko se sukobljavaju s policijom, zapaljena policijska postaja u Sunderlandu

Piše desk  /  03.08.2024., 16:34h

Prosvjednici mahom mladići skandirali su: "Čije ulice? Naše ulice."

U neredima koji su sinoć izbili u sjeveroistočnom engleskom gradu Sunderlandu zapaljena je policijska postaja, abijesni prosvjednici su bacali predmete na policiju i podmetala požare. Policija je nerede opisala kao "kriminalno nasilje".

 

Nasilni nemiri zbog ubojstva djevojčica

Osam ljudi je uhićeno zbog niza kaznenih djela, od nasilnih nereda do provala. Nemiri su izbili kao odgovor na nedavne napade nožem u Southportu, gdje su ubijene tri djevojčice.

Tri policajca su ozlijeđena te su prebačena u bolnicu. Jedan je otpušten, a dvojica su zadržana na liječenju.

Na gradskom trgu Keel okupilo se više stotina prosvjednika, koje je policija pokušala obuzdati. Prosvjednici su bacali razne predmete i kamenje na policiju, a trg je nadlijetao policijski helikopter.

Prosvjednici mahom mladići skandirali su: "Čije ulice? Naše ulice."

Neki od prosvjednika bili su ogrnuti engleskim zastavama, a mogli su se čuti i povici potpore krajnje desničarskom aktivistu Tommyju Robinsonu. Ostali sudionici marša, koji su s trga krenuli nešto prije 19 sati, uzvikivali su pogrdne slogane o islamu.

Policija na konjima i u kombijima pratila je skupinu dok se probijala kroz grad, a kasnije je došlo do sukoba između policije i prosvjednika ispred džamije, gdje je rulja na policajce bacala razne predmete, od kamenja do limenki pive.

Kasnije tijekom večeri u središtu grada jedan automobil je prevrnut, a potom zapaljen. Prosvjednici su aktivirali vatrogasne aparate i sadržajem zalijevali policiju.

 

Napeto i u Liverpoolu

Policija je sinoć smirivala strasti i u Liverpoolu, gdje su se prosvjednici i protuprosvjednici okupili ispred džamije. Manja tučnjava izbila je između prosvjednika dok je policija dolazila na lice mjesta, a protuprosvjednici su skandirali: "Reci to glasno, reci to jasno: izbjeglice su ovdje dobrodošle" i "Vi ne govorite u ime Sunderlanda".

Gradonačelnica Kim McGuinness rekla je da je "zgrožena" prizorima u Sunderlandu. "Ako je vaš odgovor na tragediju da je upotrijebite za nasilje i zlostavljanje drugih, napad na policiju i oštećenje imovine, vi se zalažete samo za kriminal i nasilje. To nije prosvjed. To je zločin i nered. Ne govorite u ime Sunderlanda. Ne govorite u ime ove regije", rekla je.

Podsjetimo, sedamnaestogodišnji mladić optužen je za ubojstvo djevojčica u napadu nožem na plesnoj radionici na temu Taylor Swift u sjeverozapadnom obalnom gradu Southportu, što je zločin koji je šokirao naciju.

"Oni koji tuguju u Southportu neće pronaći utjehu u ovome", dodala je gradonačelnica. Policijska načelnica Helena Barron kasnije je rekla da se "neredi i nasilje neće tolerirati".

Rekla je da su policajci pokazali "nepokolebljivu predanost" kada su se suočili s "ozbiljnim razinama nasilja".

 

Treća noć nasilja, potaknule ih dezinformacije

Bila je to treća noć nasilnih prosvjeda u engleskim mjestima i gradovima ovog tjedna, nakon napada u Southportu u kojem su tri mlade djevojčice izbodene na smrt.

Nasilni incidenti izbili su u Southportu, sjeveroistočnom gradu Hartlepoolu i Londonu kao reakcija na lažne informacije na društvenim mrežama u kojima se tvrdilo da je osumnjičeni za napad radikalni islamistički migrant.

U pokušaju da ospori dezinformacije policija je naglasila da je osumnjičenik Axel Rudakubana rođen u Britaniji.

Strahuje se da bi se nemiri mogli nastaviti ovog vikenda. Društvenim mrežama šire se objave koje pozivaju na prosvjede u gradovima diljem Ujedinjenog Kraljevstva u nadolazećim danima, uključujući i jedan usmjeren na džamiju.

Planirani su i protuprosvjedi kao odgovor na prosvjede krajnje desnice. Britanska policija je u punoj pripremi u cijeloj zemlji, a džamije su pojačale mjere sigurnosti, rekli su dužnosnici.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 09:43