StoryEditor
Gruzijski san

Proruska stranka pobijedila na ključnim izborima u Gruziji

Piše hina  /  26.10.2024., 21:10h

Vladajuća stranka u Gruziji osvojila je većinu na ključnim izborima koji će odrediti budućnost zemlje, proizlazi iz službenih projekcija.

Stranka Gruzijski san milijardera Bidzine Ivanishvilija ima, nakon više od dvije trećine prebrojanih glasova, gotovo 53%, kaže središnja izborna komisija.

Gruzijci su u subotu izašli u velikom broju u ovu južnokavkasku državu koja graniči s Rusijom, a bilo je i brojnih izvješća o kršenjima glasovanja i nasilju izvan biračkih mjesta.

Suparničke izlazne ankete dale su različite projekcije za rezultate izbora. Jedna je anketa pokazala da vladajuća stranka Gruzijski san, koja se okrenula proruskoj retorici, ima komotnu prednost, a dvije druge ankete pokazale su da će oporba osvojiti većinu.

Izlazna anketa TV kanala Imedi koji podupire Gruzijski san pokazala je da je vladajuća stranka osvojila 56 posto. Ali izlazne ankete prooporbenih kanala Formula i Mtavari Arkhi sugeriraju pobjedu prozapadnog oporbenog bloka.

Sva tri televizijska kanala prikazala su kandidate kako plješću i slave pobjedu.

 

Oporba: Tvrdnje Ivanišvilija treba uzeti s kantom soli

Bidzina Ivanišvili, utemeljitelj vladajuće stranke, proglasio je pobjedu. "Uvjeravam vas, naša će stranka postići veliki uspjeh u sljedeće četiri godine", rekao je.

Na vlasti od 2012., Gruzijski san se u posljednje dvije godine okrenuo prema proruskoj retorici.

Oporba je također proglasila pobjedu i rekla da je na putu da osvoji većinu. Čelnica gruzijskog oporbenog Ujedinjenog nacionalnog pokreta Tina Bokučava izjavila je za Reuters da je vladajuća stranka Gruzijski san izgubila.

"Većina ljudi će tvrdnje Bidzine Ivanišvilija o vladinoj većini uzeti s velikom kantom soli".

Gruzijska prozapadna predsjednica Salome Zurabišvili rekla je na X-u da "europska Gruzija osvaja 52 posto unatoč pokušajima lažiranja izbora i bez dijaspore".

 

Nagli zaokret Gruzije

Glasači su birali između vladajuće stranke Gruzijski san, koja je na vlasti od 2012., i četiri glavne stranke koje predstavljaju prozapadnu oporbu. Otprilike 3.5 milijuna Gruzijaca ima pravo glasa.

Gruzija, kojoj su proruski separatisti oduzeli velik dio teritorija 1990-ih te je poražena u kratkotrajnoj ruskoj invaziji 2008., desetljećima je bila jedna od najprozapadnijih država proizašlih iz Sovjetskog Saveza.

No od ruske invazije na Ukrajinu 2022. Gruzijski san je zemlju ponovo okrenuo prema Moskvi, optuživši Zapad da ju pokušava uvući u rat. Oporba tu promjenu kursa naziva izdajom europske budućnosti zemlje.

Dnevnik.ba

26. listopad 2024 21:11