StoryEditor
eskalacija na bliskom istoku

Procurio izraelski plan osvete Iranu?

Piše desk  /  02.10.2024., 08:38h

Izraelski dužnosnici rekli su Baraku Ravidu, dobro upućenom i povezanom novinaru portala Axios, da će Izrael pokrenuti "značajnu odmazdu" na iranski golemi raketni napad u roku od nekoliko dana, a mete bi mogla biti postrojenja za nafte, ali i druge strateške lokacije.

Izrael i Iran nikad nisu bili bliži otvaranju nove i daleko opasnije fronte u ratu koji je zahvatio Bliski istok. Podsjetimo, Iran je sinoć zaprijetio da će ponovo napasti Izrael ako židovska država silom odgovori na gotovo 200 projektila koje je lansirao jučer.

Ako se to dogodi, izraelski dužnosnici kažu da će sve opcije biti na stolu, uključujući napade na iranska nuklearna postrojenja. "Veliko je pitanje kako će Iranci odgovoriti na napad, ali uzimamo u obzir mogućnost da su spremni na sve, što znači da slijedi sasvim drugačija igra", rekao je izraelski dužnosnik.

Mnogi izraelski dužnosnici ističu iranska naftna postrojenja kao vjerojatnu metu, ali neki kažu da su moguće i ciljana ubojstva i uništavanje iranskih protuzračnih obrambenih sustava. Izraelski odgovor mogao bi uključivati ​​zračne napade iz borbenih zrakoplova, kao i tajne operacije slične onoj u kojoj je u Teheranu prije dva mjeseca ubijen vođa Hamasa Ismail Haniyeh.

Zadnji odgovor na iranski napad u travnju bio je relativno suzdržan

Podsjetimo, na iranski napad raketama i bespilotnim letjelicama Izrael je u travnju odgovorio vrlo ograničenim napadom na bateriju protuzračne obrane S-300 u Iranu i tako okončao razmjenu izravnih udara.

Ovaj put će izraelska odmazda biti puno značajnija, rekli su izraelski dužnosnici. 

Sastanak izraelskog ratnog kabineta u podzemnom bunkeru

Izraelski ratni kabinet sastao se jučer u podzemnom vladinom bunkeru unutar planine u blizini Jeruzalema. Sastanak je započeo kada je prvi val iranskih balističkih projektila krenuo prema Izraelu.

Mnoge od iranskih projektila presreli su izraelski i američki proturaketni obrambeni sustavi. Oni koji nisu presretnuti uglavnom su pogodili otvorena područja u blizini baze zračnih snaga u južnom Izraelu, sjedišta Mossada i vojne obavještajne baze sjeverno od Tel Aviva.

Izraelski vojni dužnosnik rekao je Axiosu da su deseci iranskih projektila ispaljeni na sjedište Mossada, ali nijedan nije pogodio unutar kompleksa. "Iran je napravio veliku pogrešku večeras i platit će za to", rekao je Netanyahu u videu koji je objavio njegov ured.

"Režim u Iranu ne razumije našu odlučnost da se branimo i našu odlučnost da uzvratimo našim neprijateljima. Oni će razumjeti. Držat ćemo se pravila koje smo uspostavili: tko nas napadne, mi ćemo napasti njega", nastavio je Netanyahu.

Dvojica izraelskih dužnosnika rekla su da je sastanak vlade završio nakon nekoliko sati uz dogovor da će doći do izraelskog vojnog odgovora, ali bez jasne odluke kakav će taj odgovor biti.

Prvo slijede konzultacije s Amerikom

Viši izraelski dužnosnik rekao je za Axios da je jedan od razloga zašto odluka nije donesena na sastanku vlade taj što se izraelski dužnosnici žele konzultirati s Bidenovom administracijom.

Iako će Izrael odgovoriti sam, želi koordinirati svoje planove sa SAD-om zbog strateških implikacija situacije. Još jedan iranski napad kao odgovor na izraelsku odmazdu zahtijevao bi obrambenu suradnju s američkim središnjim zapovjedništvom, više streljiva za izraelske zračne snage i potencijalno druge vrste američke operativne potpore, rekao je izraelski dužnosnik.

Što kažu u Washingtonu?

Američki predsjednik Joe Biden rekao je jučer da SAD i Izrael raspravljaju o odgovoru na iranski napad i "ostaje za vidjeti" kakav će biti ishod. Američki dužnosnik rekao je u razgovorima između Bidenove administracije i izraelske vlade jučer da su SAD jasno dale do znanja da podržavaju izraelski odgovor, ali da misle da ga treba odmjeriti.

Biden je rekao da će razgovarati s Netanyahuom o odgovoru na izraelski napad. Izraelski dužnosnik rekao je da bi se poziv mogao dogoditi danas nekoliko sati prije židovskog praznika Rosh Hashanah.

Dnevnik.ba

02. listopad 2024 08:38