StoryEditor
general bez vojske

Predsjedništvo BiH usvojilo Proračun. Komšić je bio protiv, ali zna da ne može povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Piše desk  /  05.07.2024., 17:26h

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas održalo sjednicu s jednom točkom dnevnog reda, a to je proračun za 2024. godinu.

Prethodno je nacrt proračuna usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 milijuna KM.

Zatim je proslijeđen Predsjedništvu BiH na potvrđivanje. Denis Bećirović i Željka Cvijanović su bili za, dok je Željko Komšić bio protiv proračuna.

Međutim, on će svakako biti proslijeđen Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na usvajanje.

Proračun je na Vijeće ministara BiH stigao jutros u 10 sati, a sjednica je počela u 15 sati, što je malo vremena za odluku o proračunu. Komšić je potvrdio da je to jedan od razloga što je protiv proračuna, kao i činjenica da u parlamentarnu proceduru ide na hitno usvajanje.

"Nemoguće je za par sati prijeći 460 stranica, plus smatram da je proračun trebao ići u redovnu proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je četiri puta većinski bošnjačkim glasovima izabran na mjesto hrvatskog člana u nepuna četiri mandata, nikada nije nijednu odluku Predsjedništva proglasio destruktivnom po vitalni nacionalni interes Hrvata.

Kada bi to učinio, prema Ustavu bi o njegovom zahtjevu odlučivao Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pošto je i sam vjerojatno svjestan da podrške unutar naroda kojeg predstavlja Komšiću je ostalo samo da u ovom slučaju bude protiv.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 08:36