StoryEditor

Potvrđena minimalna kazna mostarskom ISIL-ovcu: Vildan Ključo za desetljeće ratovanja u Siriju dobio samo tri godine zatvora

Piše desk  /  23.10.2024., 12:43h

Državni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Vildan Ključo osuđen na tri godine zatvora za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu. Ovom minimalnom kaznom moguće je da će doći do ohrabrivanja bh. džihadista da se odazovu pozivima za ratovanje na Bliskom istoku.

Ključin odvjetnik Senad Bilić potvrdio je Detektoru da je Žalbeno vijeće odbilo žalbe Tužiteljstva i Obrane, te potvrdilo prvostupanjsku presudu, javlja BIRN BiH.

Prema prvostupanjskoj presudi, Ključo je 28. kolovoza 2012. otputovao u Tursku, odakle je uz pomoć NN osobe prešao tursko-sirijsku granicu, nakon čega se pridružio vojnoj jedinici “Ahmed Asafa” koja je postala dio Oslobodilačke vojske Sirije, s ciljem nasilne izmjene režima u toj zemlji. Ključo je, kako se navodi u presudi, sudjelovao u ratnim akcijama kao pripadnik jedinice “Ahmed Asafa“ sve do 2023. godine, odnosno prelaska teritorije Turske i povratka u BiH.

Sudsko vijeće je tada utvrdilo da je Ključo bio u Siriji i nakon 2014. godine, kada je pridruživanje stranim formacijama postalo krivično djelo.

Iz Tužiteljstva su ranije naveli da je on jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na stranom ratištu.

Izricanjem prvostupanjske presude, Ključi je produžen pritvor u kojem se nalazi od listopada prošle godine. Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Dnevnik.ba

23. listopad 2024 12:44