StoryEditor
mostar

Potpisani novi ugovori, nastavlja se subvencioniranje privatnih vrtića u Mostaru

Piše fena  /  06.09.2024., 17:49h

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisao je u petak ugovore o subvencioniranju smještaja djece u privatne predškolske ustanove za pedagošku 2024./2025. godinu. Ugovori su potpisani s 14 privatnih vrtića na području grada, čime se nastoji olakšati pristup predškolskom obrazovanju.

Prema riječima gradonačelnika, reakcije predstavnika vrtića su pozitivne, što pokazuje zadovoljstvo s ovom mjerom. Međutim, grad će nastaviti pratiti kako još mogu pomoći roditeljima, djeci i vlasnicima vrtića te se, u skladu s tim, planira dalje raditi na poboljšanju ove mjere.

 - Odluka uvijek može biti dorađena kako bi bila što bolja, a naš plan je da nakon nekog vremena analiziramo gdje još možemo pomoći roditeljima, djeci i vlasnicima vrtića. U sustavu je oko 2.200 djece – pojasnio je gradonačelnik.

Također je naglasio da ova mjera ne znači da grad neće dodatno razvijati sustav javnih vrtića što su pokazali, podsjeća Kordić, polaganjem kamena temeljca u Rodoču, a očekuje se i skori početak izgradnje vrtića u Centru 2.

- Ova tema je jako važna i želimo jasno pokazati da je opredjeljenje Grada Mostara i ove gradske uprave da će se brinuti o najmlađima. Sve što radimo ostavljamo njima u zalog – istaknuo je.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Nedođija Sabina Šuta rekla je da u ovom vrtiću boravi više od 200 djece, no programu sufinanciranja moglo je pristupiti svega 36 djece jer vrtić ne ispunjava sve zadane kriterije.

Kako je pojasnila, subvenciju su dobile jasličke skupine u kojima, prema kriterijima, moraju raditi po dva odgajatelja i jedna medicinska sestra. Međutim, ostale skupine u ovom vrtiću trenutno ne mogu dobiti subvenciju jer su odgajatelji pedagozi/psiholozi, a traže se odgajatelji koji su završili predškolski odgoj.

- Nažalost, obrazovanje naših odgajatelja ne odgovara ovom programu subvencioniranja, ali će odgajateljice iz našeg vrtića u narednom razdoblju ići na doškolovanje kako bi i dalje mogle raditi s djecom – rekla je ravnateljica.

Podsjećamo, cjelodnevni program za boravak djece roditelji plaćaju 200 maraka mjesečno, dok je za cjelodnevni jaslički program cijena 220 maraka. Ostalih 210 maraka po djetetu vrtićima subvencionira Grad Mostar.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 02:06