StoryEditor

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a: Nekoordinirane akcije mogu povećati rizik od nasilja na Kosovu

Piše fena  /  30.08.2024., 11:45h

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Thomas Gouffus kazao je kako iznenadne i nekoordinirane akcije, posebno na sjeveru Kosova, mogu povećati rizik od nasilja, što je istodobno povećava i rizike s kojima se suočavaju trupe KFOR-a.

"Kao što možete očekivati, ovo povećava zabrinutost NATO saveznika i partnera za stabilnost regije, sigurnost Kosova i sigurnost njihovih trupa. Vojnici KFOR-a ostaju predani svojoj dužnosti, obavljajući redovite ophodnje i pažljivo prateći situaciju na terenu, kazao je Gouffus koji je u četvrtak boravio na Kosovu gdje se sastao s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani te premijerom Albinom Kurtijem. 

Posjet pomoćnika glavnog tajnika NATO-a Kosovu dolazi u trenutku novih napetosti između te zemlje i Srbije zbog namjere kosovskih vlasti da poslije više od dva desetljeća otvore most preko rijeke Ibar između sjevernog dijela Mitrovice, pretežito naseljenog Srbima i južnog u kojem su u velikoj većini Albanci. 

Beograd optužuje Prištinu da je najavljeno otvaranje mosta dio predizborne kampanje za parlamentarne izbore u veljači i inzistira da međunarodne mirovne snage (KFOR) moraju jamčiti sigurnost manjinskim Srbima. 

"Tijekom prošle godine povećali smo broj vojnika na Kosovu, kako bismo se, nažalost, pozabavili izazovnijim sigurnosnim okruženjem i ponovnim izbijanjem napetosti. Ovo još jednom pokazuje predanost NATO saveznika i partnera očuvanju sigurnosti na cijelom Kosovu i Balkanu općenito", rekao je Goffus, prenose Repoteri.net. 

NATO je pojačao svoju prisutnost na Kosovu nakon terorističkog napada na sjeveru te zemlje kada je koncem rujna prošle godine paravojna skupina Srba napala kosovsku policiju u selu Banjska, a tijekom kojeg je stradao kosovski policajac te tri Srbina.  

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, no unatoč pritiscima Bruxellesa i Washingtona da se stvari istjeraju na čistac, optužnica protiv Radoičića nikad nije podignuta. 

Specijalni izaslanik Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin koji je u četvrtak posjetio u Prištinu drži da zemlje zapadnog Balkana, posebice Kosovo i Srbija, moraju biti spremne na kompromise i ustupke koji nisu laki na putu ka Europskoj uniji (EU). 

"Ali za to su nam potrebni kompromisi, a ponekad čak i spremnost na ustupke kako bismo se dogovorili o političkim pitanjima koja nisu laka ni za Srbiju ni za Kosovo. Još uvijek nismo stigli tamo gdje trebamo biti", rekao je Sarrazin. 

Sarrazin je priopćio da će posjetiti i druge zemlje u regiji kako bi postigao konkretne rezultate za narod zapadnog Balkana i da su za to potrebni kompromisi uoči Berlinskog procesa, koji će se održati u listopadu u Njemačkoj. 

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 16:14