StoryEditor

Politico: Ovo je Trumpov plan za NATO. Ako se ostvari, bit će jako opasan za Europu

Piše desk  /  11.07.2024., 13:04h

Donald Trump razmatra drastično rezanje dijeljenja obavještajnih podataka s članicama NATO-a, potvrdili su Politicu strani dužnosnici obaviješteni o planu bivšeg, a možda i budućeg američkog predsjednika.

To bi se, piše Politico, moglo pokazati izuzetno opasnim jer Europa uvelike ovisi o Americi kad se radi o pristupu takvoj vrsti informacija, koje su već pomogle Ukrajini da se obrani o Rusije. 

Naime, Trumpovi savjetnici rekli su savezničkim zemljama da će smanjena razmjena informacija biti dio šireg plana smanjenja potpore i suradnje SAD-a sa savezom od 32 zemlje, rekla su trojica europskih dužnosnika i visokih dužnosnika NATO-a, koji su razgovarali s Politicom pod uvjetom anonimnosti kako bi mogli otkriti sadržaj internih komunikacija.

Nije prvi put da Trump pokušava potkopati NATO

Dužnosnici su rekli da su saznali za prijedlog o rezanju razmjene obavještajnih podataka tijekom razgovora s Trumpovim savjetnicima o širim planovima za smanjenje angažmana SAD-a u NATO-u. Bivši predsjednik više je puta dovodio u pitanje i pokušavao potkopati savez tijekom svojeg prvog mandata.

Rezovi u dijeljenju obavještajnih informacija mogli bi imati ozbiljne sigurnosne posljedice, posebno za Ukrajinu, koja se pokušava obraniti od ruske invazije. 

"Američke obavještajne službe pomogle su uvjeriti mnoge zemlje NATO-a da je Putin odlučan napasti Ukrajinu", rekao je jedan europski dužnosnik. "Neke zemlje nisu vjerovale da Rusija ima sposobnosti pokrenuti uspješnu vojnu kampanju", dodao je.

Trumpovi ljudi odbili komentirati

Upitan za komentar, glasnogovornik Trumpove kampanje nije izravno odgovorio te se umjesto toga referirao na društvenoj mreži TruthSocial da će bivši predsjednik "vratiti mir i ponovno izgraditi američku snagu i odvraćanje na svjetskoj pozornici".

Ograničavanje razmjene obavještajnih podataka pod mogućom budućom Trumpovom administracijom bila je tema rasprave na ovotjednom summitu NATO-a, potvrdili su europski dužnosnici, ali i jedan viši američki dužnosnik. Politico je svima omogućio anonimnost kako bi slobodno raspravljali o svojim razmišljanjima o drugoj Trumpovoj administraciji.

Smanjenje razine razmjene američkih obavještajnih podataka moglo bi smanjiti sposobnost Europe da se odupre ruskoj invaziji ako predsjednik Vladimir Putin odluči proširiti vojne operacije na kontinentu izvan Ukrajine, rekao je visoki američki dužnosnik.

Biden povećao količinu podataka koju Amerika dijeli sa saveznicima

Predsjednik Joe Biden proširio je količinu podataka koje SAD dijeli sa stranim saveznicima, posebno u vezi s Rusijom. Europski dužnosnici rekli su da nije jasno razmišlja li Trumpova administracija o povratku na prethodnu razinu dijeljenja informacija ili daljnjem smanjenju.

Zabrinutost oko Trumpovih planova ako ponovno bude izabran dolazi u trenutku kada NATO pojačava napore za prikupljanje dokaza o navodnim sabotažama, uključujući podmetanje požara, povezanih s Rusijom diljem Europe.

"Rusija upravo sada podmeće stvarne požare i planira atentate na savezničkom tlu, a sve u pokušaju da potkopa podršku Ukrajini među našim domaćim stanovništvom", rekao je visoki dužnosnik NATO-a. "SAD je povećao razmjenu obavještajnih podataka unutar NATO-a kako bi pomogao u odgovoru te kampanje sabotaže. I to ima stvarni efekt", rekao je.

SAD je uvijek dijelio određene informacije sa svojim saveznicima kako bi im, na primjer, pomogao da se pripreme za potencijalni teroristički napad ili kako bi pomogao savezu da se ojača protiv neposredne vojne prijetnje.

Kako su radili Trumpovi obavještajci, a kako Bidenovi?

Tijekom Trumpovog prvog mandata, njegovi obavještajni dužnosnici razmjenjivali su obavještajne podatke sa svojim najbližim sigurnosnim partnerima, uključujući one u savezu Five Eyes. Kako navodi Politico, nije išlo iznad onoga što se zahtijeva ili je uobičajeno.

Bidenova administracija podigla je to na novu razinu - osmislivši strategiju za sve jače prikupljanje obavještajnih podataka o Rusiji i za dijeljenje tih obavještajnih podataka sa svojim saveznicima širom svijeta. Razmijenila je osjetljive obavještajne podatke sa saveznicima u depešama, u diplomatskim razgovorima diljem svijeta, uključujući Afriku, te na brifinzima između obavještajnih čelnika i njihovih kolega.

Razmjena podataka bila je ključna za obranu Ukrajine

"Razmjena obavještajnih podataka među članicama NATO-a i s Ukrajinom bila je apsolutno neophodna za suprotstavljanje ruskoj vojnoj agresiji na Ukrajinu, kao i za otkrivanje i osujećivanje drugih destabilizirajućih ruskih aktivnosti u Europi i šire", rekao je John Brennan, bivši direktor CIA-e.

"Prekid ili značajno smanjenje razmjene obavještajnih podataka SAD-a sa saveznicima i partnerima iz NATO-a imalo bi trenutačan, dubok i potencijalno dugotrajan negativan učinak na zapadne sigurnosne interese", dodao je.

Povećana razmjena obavještajnih podataka Bidenove administracije također je bila dio šire strategije pokušaja suprotstavljanja ruskom utjecaju i vojnoj moći u kutovima svijeta gdje je SAD tradicionalno dominirao, uključujući države u Africi.

Američki obavještajci su vitalno značajni za rat u Ukrajini

Američki obavještajci su u posljednje tri godine dali saveznicima u NATO-u vitalne informacije o manevrima ruskih snaga na terenu u Ukrajini, uključujući vojne manevre i taktička napredovanja, rekao je američki dužnosnik. Također je istaknuo partnerstvo Moskve s Iranom i Sjevernom Korejom i njezinu dosljednu upotrebu kineske vojne tehnologije za pomoć svojim vojnim operacijama.

U govoru na Georgia Techu 2022. godine, direktor CIA-e Bill Burns rekao je da je američka obavještajna služba "od vitalnog značaja" za rat u Ukrajini, dodajući da je rat ponudio vrijedne lekcije o tome "kako razviti dobru obavještajnu službu i upotrijebiti je otvoreno i kreativno za diskreditaciju lažnih priča koje protivnici tako često i uspješno koriste".

Europske zemlje mogle bi postati još lakša meta Rusiji

Dok su europske zemlje također uspostavile obavještajne urede na visokoj razini, američke obavještajne službe često su snažnije, rekli su dužnosnici, osobito u određenim pitanjima vezanim uz Rusiju. Bez razmjene detaljnih informacija, dužnosnici se brinu da će europske zemlje postati još lakša meta za Rusiju.

Politico navodi da postoje određene informacije za koje se SAD oslanja na svoje europske partnere, a ako bi Trump srezao razmjenu obavještajnih podataka, europske zemlje bi vjerojatno uzvratile, rekao je jedan nedavno umirovljeni visoki američki dužnosnik.

"Gotovo jednako štetno kao i prekid suradnje s našim europskim saveznicima jest činjenica da će oni vjerojatno zadržati obavještajne podatke za sebe s obzirom na Trumpovo prilično labavo rukovanje povjerljivim podacima", rekao je jedan bivši visoki američki dužnosnik. "Postoje stvari koje naši saveznici znaju, a mi ne znamo, a na koje računamo kada su u pitanju određeni izvori", dodao je.

Na tu su opasnost upozorili i američki saveznici na konferenciji NATO-a. Kao što je rekao jedan od europskih dužnosnika, "dijeljenje informacija često je dvosmjerna ulica".

Europa se mora probuditi

Phillips P O‘Brien, profesor strateških studija na britanskom Sveučilištu St. Andrews, sugerirao je da europski čelnici nisu shvatili značaj takve promjene. "Čini se da europski čelnici nisu u potpunosti shvatili da bi struktura sjevernoameričkog saveza mogla biti praktički gotova za samo nekoliko mjeseci", upozorio je.

"Značaj te promjene mogao bi biti prevelik za njih. Ali moraju se uskoro probuditi", zaključio je.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 03:03