StoryEditor

Pojavile se snimke: Sjeverna Koreja poslala svoje vojnike u Rusiju kako bi pomogle u ratu s Ukrajinom?

Piše desk  /  19.10.2024., 10:31h

Pojavio se prvi mogući vizualni dokaz toga da je Sjeverna Koreja poslala svoje trupe kako bi iste pomogle Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

Riječ je o dvije snimke, koje su prvo podijelili prokremaljski vojni blogeri na Telegramu, a kasnije ih je preuzela i istraživačka novina Agentstvo. Na njima bi moglo biti riječ o sjevernokorejskim pješačkim trupama u vojnoj bazi, piše ugledni Politico.

"Ima ih na milijune", čuje se na snimci glas na ruskom dok ga netko snima. Politico nije mogao neovisno provjeriti autentičnost videozapisa ili njihovog sadržaja.

Snimke su počele kružiti internetom nakon što je šef NATO-a Mark Rutte u petak rekao novinarima kako ne može "potvrditi izvješća da su Sjevernokorejci sad aktivno, kao vojnici, uključeni u rat", nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ranije kazao da su u njegovoj zemlji pronađeni ostaci sjevernokojerske municije.

Pjongjang se uključio u rat?

Novina Agentstvo piše da je video vjerojatno snimljen u blizini sela Sergejevka na krajnjem istoku Rusije, koje je od Sjeverne Koreje udaljeno 200-tinjak kilometara.

Glasine o umiješanosti Pjongjanga u rat u Ukrajini kruže otkako je Južna Koreja izdala javno upozorenje da Pjongjang planira pojačati svoju uključenost u ratni stroj Kremlja, od pružanja topništva do slanja oko 12.000 vojnika.

Kijev ponavlja upozorenja

Ovaj tjedan dužnosnici u Kijevu ponovili su ta upozorenja. Južnokorejska Nacionalna obavještajna služba u petak je izvijestila da je 1500 pripadnika specijalnih snaga već raspoređeno u Rusiji.

Komentirajući šuškanja o uključivanju Sjeverne Koreje u rat, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov prošloga tjedna rekao je da je to "još jedna lažna vijest", iako je Rusija nedavno bila poprilično glasna u svojim optužbama na račun Južne Koreje koja je navodno ponovno bacila propagandne letke na teritorij Sjeverne Koreje.

Dnevnik.ba

19. listopad 2024 10:31