StoryEditor
mostar

Počeo Cross Border Coworking Conference (CBCC) 2024: Digital Nomads Edition

Piše fena  /  10.10.2024., 16:35h

U Tehnološkom parku ‘‘Intera‘‘ u Mostaru danas je počela Cross Border Coworking Conference (CBCC) 2024: Digital Nomads Edition. Ovaj prestižni događaj posvećen digitalnim nomadima, radu na daljinu i coworking zajednicama, okupio je sudionike iz različitih dijelova svijeta, od lokalnih poduzetnika do međunarodnih stručnjaka iz industrije.

Konferencija traje dva dana, a sudionici imaju priliku sudjelovati u radionicama, panelima i diskusijama koje se bave budućnošću rada na daljinu i digitalnog nomadizma u regiji i šire.

Prvi dan konferencije bit će obilježen bogatim programom, uključujući interaktivne radionice koje pokrivaju teme od strateškog promoviranja usluga do konkretnih savjeta za digitalne nomade, ali i sve one koji žele optimizirati svoj rad. Neki od ključnih govornika iznijeli su svoja iskustva u razvoju coworking zajednica u manje razvijenim regijama, ističući važnost zajedničkog rada i inovacija za budući napredak.

"Ovogodišnja Cross Border Co-working Conference (CBCC) nastavak je naše misije osnaživanja zajednice coworking prostora i digitalnih nomada u regiji. INTERA TP je kroz program Recooper već dva puta dovela po pet digitalnih nomada u Mostar, gdje su 15 dana uživali u ljepotama regije. Njihovo oduševljenje motiviralo nas je da još snažnije radimo na razvoju ove priče. Također, ponosno ističem naš coworking prostor Code Hub Mostar, smješten u centru grada, te je ključna lokacija za razvoj zajednice digitalnih nomada u Hercegovini tijekom cijele godine", naglasila je Mia Miočević, Community Manager u Code Hubu Mostar.

Jelena Popivoda iz Inovaciono-preduzetničkog centra Tehnopolis istaknula je kako je ove godine fokus konferencije na digitalnim nomadima. Cilj je predstaviti zapadni Balkan kao atraktivnu destinaciju za razvoj digitalnog nomadizma. Napomenula je kako dovode stručnjake iz cijelog svijeta, oni kroz radionice i neformalne razgovore dijele svoja iskustva, a digitalni nomadi pomažu svojim uvidima unaprijediti regiju.

Nora Dunn, digitalna nomadica, poručila je da je ključno imati zajednicu i kontinuirano se umrežavati s ljudima sličnog razmišljanja i stila života. “Posljednja dva tjedna provodim u BiH i, iskreno, zaljubila sam se u ovu zemlju. Zajednica digitalnih nomada u Mostaru je izvanredna, a Mostar ima sve sastojke potrebne za savršeno mjesto za digitalne nomade. Bogata i raznolika kultura, ukusna hrana, prihvatljive cijene života, kao i coworking prostori omogućuju produktivnost. Na osnovu svog iskustva, mogu reći da je Mostar savršen za digitalne nomade."

Nadia Harris, osnivačica platforme Remote Work Advocate, navela je da ova regija nudi mnogo, prvenstveno zahvaljujući prirodnim ljepotama i okolišu. Ljudi su umorni od života u betonskim džunglama, a Bosna i Hercegovina postaje sve popularnija među digitalnim nomadima, kako zbog prirode, tako i zbog pristupačnih troškova života.

Medijima se obratila i Tamara Kojić, Community Specialist, te je istaknula kako je ovo 4. izdanje CBCC konferencije, koja je do sada održana u Budvi, Jahorini i Nikšiću. Cilj putujuće konferencije je približiti digitalnim nomadima zajednicu u regiji i omogućiti lokalnim operaterima da se povežu s ovom ciljnom skupinom. Na CBCC konferenciji ove godine sudjeluju i dva ključna govornika: Paul Bradbury, koji već 20 godina živi i radi u Hrvatskoj, te Andrea Paoletti, koji će predstaviti uspješan projekt digitalnog nomadizma u Italiji.

Ivan Barbarić, predstavnik Grada Mostara, poručio je: "Grad Mostar je u posljednje četiri godine intenzivno radio na razvoju turizma, a digitalni nomadi su skupina koja širi odličan glas o destinaciji u kojoj borave. Radili smo na infrastrukturi koja bi pomogla digitalnim nomadima da izaberu Mostar kao svoju bazu. Prisustvovao sam prvoj konferenciji u Budvi, gdje smo razgovarali o mnogim projektima za Mostar. Od tada smo, između ostalog, razvili Zračnu luku Mostar, koja je omogućila bolju povezanost sa svijetom i olakšala dolazak digitalnih nomada."

Drugi dan konferencije, 11. listopada, sudionici će imati priliku sudjelovati u izletu kroz prirodne ljepote Hercegovine te uživati u posebnoj outdoor stand-up sesiji. Ovaj neformalni dio konferencije bit će prilika za dodatno povezivanje sudionika u jedinstvenom ambijentu. Program će završiti večernjim druženjem, gdje će se sudionici moći opustiti i razgovarati o idejama proizišlim iz radionica i prezentacija.

Uz sudionike iz cijelog svijeta, Mostar je postao mjesto okupljanja digitalnih nomada, inovatora i profesionalaca koji dijele zajedničku viziju – transformirati način na koji radimo, surađujemo i stvaramo nove prilike za razvoj.

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition organiziraju INTERA Tehnološki Park i Inovaciono Poduzetnički Centar Tehnopolis, u suradnji sa Deli, a ovogodišnje izdanje podržano je i sufinancirano od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore, Grada Mostara, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ, priopćeno je iz TP ‘‘Intera‘‘.

Dnevnik.ba

15. listopad 2024 18:52