StoryEditor
GOVOR U KNINU

Plenković: Oluja spasila oko 180 tisuća Bošnjaka u bihaćkom džepu, Tuđmanova vizija i odlučnost hrvatskih branitelja okončali okupaciju hrvatskog teritorija

Piše Desk  /  05.08.2024., 12:21h

Podizanje stijega na kninskoj tvrđavi jedan od najsretnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti.To je simbol pobjede, ali i u Tuđmanovom ljubljenju hrvatske zastave je pretočeno tisućljetno stremljenje Hrvata za slobodom. Kao da je taj barjak osvetio i razoreni Vukovar, granatirani Dubrovnik, bombardirane hrvatske gradove, i kao da je vraćao nadu i ponos Dalju, Škabenji, Tovarniku, Voćinu, Tordicima, Saborskom, Nadinu i mnogim drugim u crno zavijenim mjestima, rekao je Plenković.

Andrej Plenković, hrvatski premijer, rekao je danas u Kninu kako je VRO Oluja označila novo razdoblje u hrvatskog povijesti, te uz pozdrav okupljenima i prigodne čestitke, istaknuo kako je Hrvatska 1995. nakon dugih priprema pobjedom u Oluji i Bljesku okončala višegodišnju okupaciju hrvatskog teritorija. 

"Oluja je značila novo razdoblje u hrvatskoj povijesti" 

"Bio je to odvažan odgovor kojim smo vratili gotovo četvrtinu teritorija, omogućila povratak tisućama prognanih izbjeglica i odgovorili na ratna razaranja. Oluja je značila novo razdoblje u hrvatskoj povijesti. U toj su sudbonosnoj bitci 200 tisuća hrvatskih vojnika uz viziju predsjednika Tuđmana pokazali neviđenu hrabrost i odlučnost. U vrlo kratkom roku je opremljena snažna vojska, u uvjetima embarga", rekao je. 

U oluji je život izgubilo više od 250 branitelja, a njih više od 1400 ranjeno.

"Ova operacija je dovela i do kraja rata u susjednoj BiH. Mjesec dana nakon genocida u Srebrenici razbijen je obruč oko bihaćkog džepa u kojem 180 tisuća Bošnjaka bila pod opsadom srpskih snaga. moć koju je Hrvatska pokazala u Oluji preokrenula je odnose snaga i omogućila mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja čime je Hrvatska u siječnju 1998. ostvarila svoj puni suverenitet i teritorijalni integritet", naveo je Plenković. 

"Hrvatski barjak na kninskoj tvrđavi osvetio razoreni Vukovar, granatirani Dubravnik, vraćao ponos Dalju, Škrabrnj"i 

Zato je, smatra hrvatski premijer,  podizanje stijega na kninskoj tvrđavi jedan od najsretnijih trenutaka u hrvatskoj povijesti.

"To je simbol pobjede, ali i u Tuđmanovom ljubljenju hrvatske zastave je pretočeno tisućljetno stremljenje Hrvata za slobodom. Kao da je taj barjak osvetio i razoreni Vukovar, granatirani Dubrovnik, bombardirane hrvatske gradove, i kao da je vraćao nadu i ponos Dalju, Škabenji, Tovarniku, Voćinu, Tordicima, Saborskom, Nadinu i mnogim drugim u crno zavijenim mjestima", rekao je Plenković.

"Kao što je u našem habitusu da ne vodimo osvajačke ratove, tako je i Oluja bila oslobodilačka, obrambena, legitimna i pravedna operacija", dodao je. 

Dnevnik.ba 

15. rujan 2024 19:11