StoryEditor
lider hdz-a

Plenković o šest mandata HDZ-a: Sjajan uspjeh, to je europska pobjeda

Piše desk  /  10.06.2024., 10:15h

Nakon što je DIP objavio prve rezultate na temelju 99,82% obrađenih biračkih mjesta, u stožeru HDZ-a obratio se predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- Na izborima za Europski parlament osvojili smo čak šest mandata. To je pola od naših hrvatskih 12. mandata. To je sjajan uspjeh. Čak za dva mandata više nego na prošlim izborima za Europski parlament, koji su održani u 2019. Povrh toga, od ukupno u ovom trenutku, desetak mandata više za našu obitelj, Europsku pučku stranku, HDZ od tih deset donosi čak dva. Znači, to je i Europska pobjeda koju smo večeras ostvarili, rekao je Andrej Plenković.

Plenković je zahvalio građanima, hrvatskom narodu izvan Hrvatske koji su sudjelovali na ovim izborima za Europski parlament.

- Izlaznost nažalost nije onolika koliko smo priželjkivali, koliko smo željeli, no očito da je došlo do zasićenja nakon izbora za Hrvatski sabor. Ali u svakom slučaju ovi izbori koji se održavaju jednom u pet godina, prigoda su da hrvatski građani kažu što misle o hrvatskoj europskoj politici, što misle o strankama koje izlaze pred hrvatski narod sa svojim programima, što misle o ljudima koji su na listama. Mi smo pokazali da smo Hrvatsku učinili boljom, i u ekonomskom pogledu i u socijalnom pogledu i u pogledu strateških ostvarenja. Na određeni način ovih šest mandata je i nagrada i za Hrvatsku u šengenskom prostoru i za Hrvatsku u europodručju, i za Hrvatsku u europskom stabilizacijskom mehanizmu, zahvala i za Pelješki most i za drugu cijev tunela Učka i za Rafalee koji čuvaju hrvatsko nebo. Hvala na svim ovim postignućima koje smo zajednički realizirali. Imamo puno posla, od sutra krećemo dalje, i s radom Vlade i naravno sjednicom Hrvatskog sabora, istaknuo je Plenković.

- Dat ćemo veliku podršku cijeloj našoj obitelji da i Europska komisija i nove institucije budu takve, da Hrvatska bude upravo onako kako smo rekli u našem programu - snažna i važna, utjecajna. Imamo sjajne ljude, veselim se surađivati sa novim zastupnicama i zastupnicima. Zahvala svim biračima, zahvala svim organizacijama HDZ-a, našim proleterima diljem Hrvatske i HDZ-u BiH. Idemo skupa dalje po pobjede, jedino i uvijek za našu vječnu Hrvatsku. Hvala vam, rekao je završno Plenković.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 18:31