StoryEditor
slanje časnika

Plenković "kuha" oporbu, najavio dolazak dužnosnika NATO-a na sjednicu saborskog odbora

Piše fena  /  24.10.2024., 16:45h

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je ponovio da ni jedan hrvatski časnik u sklopu aktivnosti NSATU neće završiti na ukrajinskom teritoriju te najavio novu sjednicu saborskog odbora za obranu na kojoj bi o tome zastupnicima i javnosti trebao govoriti dužnosnik NATO-a.

Plenković je danas na konferenciji za medije ponovno govorio o sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti potpore Ukrajini NSATU u sklopu koje bi dvoje časnika otišlo u njemački Wiesbaden, ali ne i u Ukrajinu i kazao da mu već "pomalo djeluje dosadno" stalno govoriti isto.

Predsjednik Zoran Milanović i dio oporbe tvrdi da se Hrvatsku NSATU-om uvlači u sukob s Rusijom, podsjeća Hina.

Plenković je ponovio kako je riječ o „manipulacijama i dezinformacijama” koje je Milanović generirao, a dio opozicije „nekritički prihvatio”.

Ponovno je odbacio tvrdnje da će hrvatski vojnici stupiti na teritorij Ukrajine, naglasio je da je riječ o potpornoj i logističkoj aktivnosti koja se „događa izvan teritorija Ukrajine”, što su potvrdili iz samog NATO-a.

Uz to, pravna služba Saveza dala je mišljenje da se time ne „ulazi u sukob s Rusijom”.

„Nema slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu. Niti itko to predlaže, niti se to može dogoditi”, poručio je Plenković.

Naglasio je da će NATO u Ukrajini u sklopu aktivnosti imati nekoliko časnika za vezu, no da je riječ o ljudima koji „ne idu ratovati” nego nadzirati logistiku misije.

Nijedan od njih neće biti iz Hrvatske koja šalje samo dvoje od ukupno gotovo 700 vojnika, naglasio je hrvatski premijer, te je dodao da NATO već dugo ima ured u Ukrajini.

Hrvatski sabor u petak je trebao odlučivati o slanju dvojice časnika u zapovjedništvo obučene potpore Ukrajini (NSATU) u Wiesbaden u Njemačkoj, ali je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković dana izjavio da se to ipak neće dogoditi sutra.

„Nastavit ćemo s konzultacijama, nastavit ćemo i dalje razgovore s partnerima, jer želimo da u jednoj mirnoj atmosferi i dio oporbenih zastupnika, koji još uvijek imaju nedoumice, se dodatno informiraju“, rekao je Jandroković, dodavši da će se glasovati o svih 13 točaka "kada se steknu uvjeti".

S obzirom da je predsjednik RH i vrhovni zapovjednik vojske Zoran Milanović odbio prijedlog Vlade o slanju hrvatskih časnika u NSATU, tvrdeći da to znači uvlačenje članice NATO-a Hrvatske u rat u Ukrajini, da bi do toga došlo potrebno je osigurati dvotrećinsku potporu u Hrvatsko saboru.

To znači da će tu odluku pored vladajućih morati podržati i dio oporbenih zastupnika.

Dnevnik.ba

24. listopad 2024 16:46