StoryEditor
mostar

PALIĆ I TOMIĆ POTPISALI UGOVOR: Teološko-katehetski institut u Mostaru postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru

Piše desk  /  05.07.2024., 22:32h

Ugovor o položaju i djelovanju Teološko-katehetskog instituta u Mostaru (TKIM) u sastavu Sveučilišta u Mostaru potpisali su rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zoran Tomić, i dijecezanski biskup i apostolski upravitelj, mons. dr. sc. Petar Palić, u ime Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, označivši važan korak u jačanju suradnje između crkvenih i akademskih institucija u regiji.

Potpisivanje je održano uz prisustvo akademika Dragana Čovića, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH, Marije Buhač, predsjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, te don Nikole Menala, generalnog vikara Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

„Teološko-katehetski institut ima bogatu i dugu tradiciju u obrazovanju. Kroz godine je stekao ugled kao institucija koja nudi kvalitetnu edukaciju. S druge strane, Sveučilište u Mostaru je jedna od najznačajnijih javnih obrazovnih institucija u Bosni i Hercegovini s međunarodnim i svjetskim ugledom i s ponudom širokog spektra akademskih programa. Spajanjem ove dvije institucija, otvaramo nove horizonte za duhovnu i teološku izobrazbu u društvu“, izjavio je rektor Tomić.

Prema Ugovoru, TKIM postaje punopravni član Sveučilišta u Mostaru, čime se osigurava integracija nastavnika i studenata TKIM-a u sustav Sveučilišta uz jednaka prava i obveze.

„Nazočnost teologije i teološkog promišljanja u sklopu javnih sveučilišta u razvijenim demokratskim sustavima je stvar koja je po sebi jasna i razumljiva. U većini europskih zemalja upravo su katoličke školske ustanove bile kolijevke modernih sveučilišta. Čvrsto se nadam i vjerujem da će Teološko-katehetski institut Mostar opravdati svoje mjesto u obitelji Sveučilišta u Mostaru“, kazao je biskup Petar Palić.

Ugovorom je definirano da TKIM ima pravo realizirati zajedničke studijske programe s ostalim članicama Sveučilišta, sudjelovati u istraživačkim projektima i programima razmjene te koristiti informacijske i knjižnične sustave Sveučilišta. Također, TKIM zadržava autonomiju u donošenju svog Statuta i drugih općih akata, uz obvezu usklađivanja s mjerodavnim zakonima.

Diplome koje studenti steknu po završetku studija izdavat će Sveučilište u Mostaru, a potpisivat će ih rektor Sveučilišta i dekan/predstojnik TKIM-a, uz poštivanje specifičnosti instituta.

Ovaj Ugovor predstavlja značajan korak u jačanju suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, osiguravajući stabilan i pravno reguliran položaj Teološko-katehetskog instituta unutar akademske zajednice.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 08:34