StoryEditor
nova kriza vlasti

Otvorena pandorina kutija: Kuglice "odlučile" da PDP-ov kadar ulazi u Dom naroda umjesto SNSD-ove Snježane Novak Bursać

Piše desk  /  01.07.2024., 12:34h

U Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) Bosne i Hercegovine je održan ždrijeb za petog izaslanika u Domu naroda BiH iz Republike Srpske. U bubnju su bile dvije liste - PDP-ova i SNSD-ova, a peti izaslanik će biti Nenad Vuković iz PDP.

On u Dom naroda BiH ulazi umjesto Snježane Novaković Bursać (SNSD), koja je godinu i pol bila u toj instituciji na osnovu odluke NSRS-a, koja je naknadno poništena. Naime, NSRS je odbila prihvatiti kao važeći jedan PDP-ov glas, koji je trebao značiti ždrijebanje i poslala Novaković Bursać u Dom naroda.

Izvjesno je kako nakon ovog događa slijedi kaos u Parlamentarnoj skupštini BiH budući da SNSD odavno osporava radSIP-a koji je pod kontrolom unitarističkih stranaka iz Sarajeva.

Dodik je uoči ždrijeba najavio kako se nijedan SNSD-ov izaslanik neće povući iz Doma naroda BiH, kako bi ustupio mjesto novoizabranom Nenadu Vukoviću.

Inače, iz Narodne skupštine RS-a se inače bira pet srpskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH.

Prilikom izbora su tri bila sigurna za SNSD (Sredoje Nović, Radovan Kovačević, Nikola Špirić) i jedan je bio siguran SDS-u (Želimir Nešković). Borba je bila oko petoga za kojeg je lista SNSD-a dobila 12 glasova, a PDP-ova isto toliko. Međutim, jedan listić PDP-a je proglašen nevažećim.

SIP je potom proglasio listić važećim, ali ga je Sud BiH poništio. Zbog toga se PDP žalio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

U ožujku ove godine je Ustavni sud Bosne i Hercegovine prihvatio apelaciju, koju je ova stranka podnijela u siječnju 2023. godine protiv odluke Suda Bosne i Hercegovine da poništi odluku SIP-a. Zatim je SIP ponovo priznao sporni listić liste PDP-a za Dom naroda BiH, a u vezi izbora izaslanika u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine RS-a, što je Sud BiH potvrdio odbijanjem SNSD-ove žalbe na odluku SIP-u.

Taj jedan glas je važan jer je značilo da PDP-ov kandidat Nenad Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać, što u konačnici znači da se otvara prostor za ždrijeb.

Ovime je BiH ušla u fazu opasne pravne nesigurnosti i podrivanja vlastitog političkog sustava a upućeniji nagađaju kako se sve radi kako bi se oslabilo SNSD i Milorada Dodika koji je u otvorenom sukobu s međunarodnim predstavnicima, poglavito američkim veleposlanikom MIchaelom MUrphyem dok PDP sa strancima sjajno surađuje.

SNSD će pak biti jako teško izbaciti iz Vijeća ministara BiH. budući da i s tgri izaslanika m ogu rušiti kvorum sjednica na kojima bi se pokušalo rekonstruirati sastav Vijeća ministara, što bi pak BiH odvelo i nefunkcioniranje državne vlasti sve do novih izbora. 

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 16:27