StoryEditor

Otvorena novoizgrađena škola u naselju Vojno kod Mostara koju će pohađati stotinjak učenika

Piše fena  /  09.09.2024., 11:47h

Predsjednica Vlade HNŽ-a Marija Buhač, županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Adnan Velagić i gradonačelnik Mostara Marijo Kordić otvorili su u ponedjeljak novoizgrađenu školsku zgradu područne škole OŠ Ivana Gundulića Mostar u naselju Vojno.

Tom prigodom, ali i u povodu početka nove školske godine u HNŽ-u, uputili su čestitke svim učenicima, njihovim roditeljima, prosvjetnim djelatnicima, a posebno prvašićima.

Po riječima gradonačelnika Mostara Marija Kordića, vrijednost nove zgrade područne škole je 1.300.000 maraka.

Kako je kazao, ovu će školu pohađati 96 učenika.  

Otvaranjem nove školske zgrade, nakon više od 20 godina, riješila se agonija ‘vozarenja‘ djece u matičnu školu u mostarsko naselje Rudnik. Naime do sada je u ovoj školi, koja je bila smještena u nekadašnjem Caritasovom objektu, nastava bila organizirana samo za prvih pet razreda osnovne škole, a predmetnu nastavu od 6. do 9. razreda učenici su nastavljali u matičnoj školi u naselju Rudnik u Mostaru. 

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Adnana Velagića, na području HNŽ-a nastava je jutros krenula za 16.152 učenika osnovnih te 6.761 srednjih škola.

U HNŽ-u u prve razrede osnovnih škola ove je godine upisano 1.717 učenika, što je manje za 60-ak učenika nego u prošloj godini kada ih je bilo upisano 1.779, kazao je ministar.

- Nismo sretni zbog toga negativnoga trenda koji, čini se, pogađa sve naše županije kao i cijelu BiH - dodao je Velagić.

Naveo je i kako je u prve razrede srednjih škola u HNŽ-u upisano 1.771 učenika što je za 15-ak učenika više nego prošle kada ih je bilo upisano 1.758. 

Ukazujući na izniman značaj novootvorene škole u naselju Vojno, premijerka Buhač istaknula je kako je svako otvaranje škole znamen ostanka i opstanka na ovim prostorima, što njezina Vlada zagovara. 

- Vlada kroz strategijsku demografsku politiku želi osigurati i u manjim sredinama uvjete života i privući mlade obitelji da ostanu i tu žive. Stoga sam ponosna što otvaramo ovakvu školu kao primjer za našu budućnost - poručila je predsjednica Vlade HNŽ-a.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 11:54