MOSTAR, 3. listopada (FENA) - Izložba plakata pod nazivom ”Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž (1955.-1965.) predstavljena je sinoć u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja Arhiva HNK/Ž. (Foto/FENA)FENA -
StoryEditor
trebinje

Otvorena izložba o kulturnoj baštini institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNŽ-a

Piše fena  /  03.10.2024., 16:51h

Izložba plakata pod nazivom "Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNŽ (1955-1965) predstavljena je sinoć u Muzeju Hercegovine u Trebinju, u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja Arhiva HNŽ.

Izložba predstavlja kulturno- umjetnički život na području Hercegovine u razdoblju od 1955. do 1965. godine te uključuje plakate koji se odnose na veći dio općina koje su bile pod nadležnošću Arhiva Hercegovine.

Direktor Arhiva Hercegovine  Amir Kadribegović kazao je kako je ova izložba rezultat planskog rada Arhiva koji se realizira u posljednje dvije godine  i ima za cilj institucionalno jačanje ove baštinske ustanove u svim segmentima njenog rada i djelovanja.

„Izložba Arhiva HNŽ u Trebinju prva je izložba koju je jedna kulturna ili baštinska institucija koja ima sjedište u Mostaru održala u Trebinju nakon jako dugo vremena, na što smo mi u Arhivu jako ponosni. Također, ovo je prvi put da Arhiv jednu svoju izložbu organizira izvan Mostara od svog osnivanja‘‘, kazao  je Kadribegović.

 Po njegovim riječima, dogovorena je daljnja suradnja Arhiva i Muzeja koja će obuhvaćati razmjenu kulture, umjetnosti i općenito baštine, kao i rad na zajedničkim projektima.

‘‘Važno je i napomenuti da je Izložba koju smo otvorili u Trebinju jedan je od devet događaja koje Arhiv HNŽ organizira u sklopu obilježavanja našeg velikog jubileja 70 godina rada i postojanja, što svakako predstavlja najveći broj organiziranih događaja Arhiva u jednoj godini od našeg osnivanja‘‘, istaknuo je Kadribegović.

Direktorica Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić u svom obraćanju na otvaranju izložbe izrazila je radost i zadovoljstvo što se nakon gotovo 30 godina jedna institucija iz Mostara predstavila publici u Trebinju.

„Izuzetno je značajna suradnja ovih dviju institucija radi unaprjeđenja kulture ali i buduće bliske suradnje, s obzirom da se veliki dio dokumentacije upravo iz Trebinja pohranjuje u Arhivu Hercegovačko-neretvanske županije. Iskreno se nadam da će se naša suradnja u budućnosti dodatno intenzivirati na razmjeni kulture, umjetnosti i baštine općenito“, kazala je Grujić.

Povjesničar umjetnosti Marko Vračević kazao je da Arhiv ovom izložbom nastoji predstaviti javnosti kulturni život Mostara i Hercegovine 50-tih i 60-tih godina.

„Predstavljena izložba plakata svjedoči o duhu vremena u razdoblju od 1955. do 1965. godine. Veliki broj plakata koje posjeduje Arhiv potvrđuje kako je Mostar bio kulturno žarište, ali da svakako drugi gradovi nisu ostali bez aktivnog društveno-kulturnog života. Izložba posjeduje veliku dokumentarističku vrijednost,  događaji koje smo sačuvali od zaborava u Trebinju kao i Mostaru ovjekovječili su tradiciju kulturnih događanja. Vjerujem da će institucije poput Muzeja Hercegovine Trebinje i Arhiva HNŽ biti sudionici stvaranja mjesta novim kulturnim događanjima i čuvanju baštine‘‘, istaknuo je Vračević.

Izložba „Kulturna baština institucija Hercegovine u dokumentima Arhiva HNK/Ž (1955-1965)“ biti će izložena u Trebinju u idućih deset dana, nakon čega će biti predstavljena u Stocu, Jablanici i Konjicu, priopćeno je iz Arhiva HNŽ.

Dnevnik.ba

03. listopad 2024 16:52