StoryEditor

Otvara li Slaven Kovačević vrata trećoj izbornoj jedinici i u konačnici trećem entitetu?

Piše Desk  /  12.10.2024., 14:09h

Ako zanemarimo stvarne namjere Slavena Kovačevića, njegove pokušaje obmanjivanja Europakog suda da pripada "Ostalima" iako se izjašnjavao kao Hrvat, a nekad i kao pripadnik srpskog naroda, treba detaljnije razmisliti o mogućim posljedicama potvrđivanja presude KOvačević na Europskom sudu pravde u Strasburgu.

Ukoliko pažljivo pročitate prvu odluku u predmetu Kovačević, jasno je kako je takva odluka "poziv za raspakivanje Daytonskog mirovnog sporazuma".

Znači li to stvaranje jedne izborne jedinice i ukidanje entiteta? To doista može biti jedno od rješenja, ali treba biti i reala. Bi li Republika Srpska i srpski narod pristao na to? Naravno da ne bi, niti je to uopće izvedivo bez novih sukoba. Dakle, ta opcija je u startu osuđena na propast s obzirom na to da međunarodni faktor želi sačuvati mir na ovom prostoru.

Ali što je izvedivo ukoliko Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu potvrdi odluku u predmetu Kovačević?

Koliko to god čudno izgleda, jedino razumno, logično i moguće rješenje jeste stvaranje treće izborne jedinice, i u konačnici entiteta, gdje bi se svatko mogao kandidirati i birati bilo kojeg kandidata bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ovo je jedini mogući način da se provedu sve odluke Europskog suda i da ostali više ne budu diskriminirani u čitavoj BiH, da Srbi ne budu diskriminirani u Federacij, da Hrvati i Bošnjaci  u Republici Srpskoj, ali isto tako, da Bošnjaci više ne zloupotrebljavaju izborni sistem i ne nameću Hrvatima političke predstavnike u Domu narodu i Predsjedništvu.

Jednostavno, sve odluke Europskog suda za ljudska prava bi bile provedene, ali isto tako bi bile provedene i odluke Ustavnog suda BiH o potrebi legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Bi li na ovaj prijedlog rješenja pristali i Bošnjaci?

Ukoliko se Kovačević i slični njemu kunu da se bore protiv etničkih podjela, s ciljem zaštite ljudskih prava, u državi sa tri izborne jedinice gdje ne postoje nikakvi etnički kriteriji to je zapravo i jedino izvedivo rješenje. 

Ne bi više postojali domovi naroda gdje samo pripadnici konstituivnih naroda mogu biti delegati, nego bi postojale tri doma triju izbornih jedinica gdje svatko može biti izabran bez obzira na etničku pripadnost.

Ukidanjem etničkih prefiksa prilikom izbora, uz jasan stav da je BiH nedjeljiva i da ne postoji mogućnost odvajanja bilo koje od tri izborne jedinice, otvara se mogućnost da i Bošnjaci pristanu na tu opciju ako se žele boriti protiv diskriminacije.

Stoga, treba pažljivo analizirati predmet Kovačević, i razmisliti o svim njenim implikacijama  jer možda ta odluka doista nudi rješenje. U vidu triju entiteta.

Dnevnik.ba

12. listopad 2024 14:10