StoryEditor
reakcija

Oštra reakcija biskupa Palića na govor muftije Dedovića: Križ je zajednički simbol svim kršćanima

Piše desk  /  06.07.2024., 22:45h

Biskupski ordinarijat Mostar oštro je osudio govor protiv vjerskih simbola, ističući da takvi komentari, osobito kada dolaze od predstavnika većinske vjerske zajednice, predstavljaju znak isključivosti i uvredu za sve one kojima ti simboli predstavljaju vrednotu.

U priopćenju se naglašava da je križ zajednički simbol svim kršćanima, neovisno o tome jesu li katolici, pravoslavci ili protestanti.

"Takav način govora, od bilo koga izgovoren, a osobito u ovom izazovnom vremenu i u ovoj zemlji koja još liječi ratne rane, otvara, nažalost, nove prostore netrpeljivosti i mržnje, podriva temelje Daytonske Bosne i Hercegovine i otežava bilo kakav dijalog i borbu za zajednički interes", stoji u priopćenju, prenosi RTV Herceg Bosne.

Biskupski ordinarijat također pojašnjava da islam ima mnogo dimenzija - duhovnu, socijalnu, pravno-političku - te da se nikome ne niječe mogućnost bavljenja politikom, ako je to u skladu s određenom vjerom i propovijedanjem. Međutim, u demokratskim društvima, poput europskih, na koja se ugleda i Bosna i Hercegovina, treba biti spreman na kritiku svoga djelovanja i svega što predstavlja, uključujući i samu vjersku zajednicu.

Na kraju priopćenja, Biskupski ordinarijat zaključuje: "Mi ćemo i dalje nastaviti propovijedati Krista raspetoga, čije riječi ljubavi i oproštenja odjekuju počevši s onog križa na Golgoti, pa sve do križa na Humu: ‘Oprosti im, Gospodine, jer ne znaju što čine!‘ A Bog je tako divno stvorio čovjeka, koji raširenih ruku upravo upućuje na sam križ, simbol nesebične ljubavi, žrtve i opraštanja."

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 18:04