StoryEditor
Kosovska predsjednica

Osmani: Srbiju nemamo što pitati za most na Kosovu

Piše D  /  15.08.2024., 18:52h

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani nazvala je danas rasističkim izjave posebnog predstavnika Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka te dodala kako nema razloga da se o otvaranju mosta na rijeci Ibar u Mitrovici razgovara u sklopu dijaloga u Bruxellesu.

"Nema razloga i ja se na bilo koji način protivim raspravi o otvaranju mosta na rijeci Ibar u Bruxellesu. Srbiju nemamo što pitati za most na Kosovu. Dijalog o ovom pitanju sa Srbijom nitko ne bi trebao prihvatiti, to bi bilo protuustavno i protivno suverenitetu naše zemlje", rekla je Osmani tijekom posjeta Vitini. 

Lajčak je sinoć kazao kako se o otvaranju mosta u Mitrovici mora raspravljati u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU te da nametanje odluke ne doprinosi normalizaciji odnosa. 

"Most se mora otvoriti, ali moramo voditi računa da kada se otvori uvijek bude otvoren, a ne da kada se otvori prouzroči mnogo veće prisustvo NATO-a na njemu. Je li u interesu Kosova da vidimo sukob između kosovske policije i američkog vojnika? Ne vjerujem da ima Albanaca koji se slažu s ovim. Nemamo razloga za sukobe sa saveznicima, oni su nas spasili", rekla je Osmani, prenose Reporteri.net. 

Kosovska vlada inzistira na otvaranju mosta na rijeci Ibar koji razdvaja Mitrovicu jer je to dio sporazuma postignutog još 2017. godine no takva inicijativa nije trenutačno prihvatljiva ni SAD-u ni članica Europske unije.    

SAD drže kako bi otvaranje mosta za promet vozila povećalo potencijal za nasilje i dovelo u opasnost lokalno stanovništvo, kao i vojnike KFOR-a, uključujući Amerikance, koji rade na podršci miru i sigurnosti na Kosovu.  

I dok kosovska Vlada ističe kako bi otvaranje mosta osiguralo slobodu kretanja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra kako je takva odluka jednostrana te je pozvao misiju NATO-a na Kosovu (KFOR) da ne dozvoli otvaranje mosta na rijeci Ibar. 

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 16:23