StoryEditor
mađarski premijer

Orban na sve načine pokušava okončati rat u Ukrajini, razgovarao i s Erdoganom

Piše desk  /  10.07.2024., 10:51h

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i mađarski premijer Viktor Orban sastali su se danas kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima te regionalnim i globalnim pitanjima.

Sastanak, koji je održan iza zatvorenih vrata na marginama samita lidera NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pružio je priliku Erdoganu da obavijesti Orbana o naporima koje Turska ulaže u okončanje rusko-ukrajinskog rata i izraelskih napada na Pojas Gaze, priopćila je Direkcija za komunikacije Turske.

Erdogan je naglasio važnost pojačanih napora međunarodne zajednice kako bi se osigurao mir u ovim konfliktima zahvaćenim regijama.

Tijekom razgovora, Erdogan je istakao očekivanja Ankare za podršku revitalizaciji procesa pridruživanja Turske Europskoj uniji te unapređenju odnosa s blokom tijekom mađarskog predsjedavanja.

Orban je na društvenoj mreži X objavio i detalje razgovora rekavši da je glavna tema bila rat u Ukrajini.

"Rat je ušao u novu fazu koja je brutalnija nego ikad prije. Trebamo privesti kraju patnji i potreban nam je mir i mirovni pregovori. Tražio sam predsjednika Erdogana da nam da podršku u našoj mirovnoj misiji. Zajedno možemo napraviti sljedeći korak prema miru", rekao je Orban.

Od 2013. godine, kada su odnosi između Turske i Mađarske podignuti na nivo strateškog partnerstva uspostavljanjem Savjeta za stratešku saradnju na visokom nivou, prijateljske veze su dobile značajan zamah na svim poljima.

Prošlog prosinca, dvije zemlje su svečano obilježile 100. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa, dodatno učvršćujući svoje povijesne i prijateljske veze.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 07:33