StoryEditor
mađarski premijer

Orban: "I Trump i Fico su napadnuti jer se protive ratu"

Piše desk  /  19.07.2024., 11:21h

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da su bivši američki predsjednik Donald Trump i slovački premijer Robert Fico obojica napadnuti zbog "proturatnih stajališta".

Fico je sredinom ožujka u pokušaju atentata pogođen s četiri metka, dok je Trump u pokušaju atentata 13. srpnja lakše ranjen nakon što mu je metak okrznuo uho.

Orban: Proratne snage su toliko uznemirene, pokušavaju ukloniti snage koje zagoravaju mir

"Svi ti napadi su usmjereni na političare koji se protive ratu i zagovaraju mir", rekao je Orban za državni radio Kossuth.

"Proratne snage su toliko uznemirene, napete, potiče ih se i toliko su organizirane da pokušavaju s pozornice, iz središta političkog života, ukloniti one snage koje zagovaraju mir", dodaje Orban. On je ranije izjavio da je Trump preživio napad jer "Bog ima s njim plan" promicati mir.

Orbanov šef diplomacije: Mađarska na mogući drugi Trumpov mandat gleda kao na šansu za mir

Njegov ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je rekao da Mađarska gleda na mogući drugi Trumpov mandat kao "šansu za mir" u Ukrajini. Orban je u dobrim odnosima s Trumpom od njegove pobjede na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine.

Nakon sastanka s Trumpom prije tjedan dana, nedugo nakon što je sudjelovao na samitu NATO-a u Washingtonu, Orban je podijelio fotografiju njihovog susreta u Trumpovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi na platformi X uz opis: "Mirovna misija 5.0 (…) Razgovarali smo o načinima kako postići mir. Dobra vijest dana: on će to riješiti!".

Dnevnik.ba

31. kolovoz 2024 22:06