StoryEditor
rs

Opozicija optužuje Dodika za izdaju: Republika Srpska i njen dan su svetinja

Piše desk  /  09.06.2024., 16:10h

Milorad Dodik je ukinuo Dan Republike Srpske, rekla je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Kako je rekla, isključivo na njegovo inzistiranje ova tema se našla u deklaraciji.

"Od svih izdaja nacionalnih interesa, ideja o ukidanju 9. siječnja kao Dana Republike je najteža“, izjavila je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Trivić dodaje da se radi o datumu "koji svoje korijene vuče daleko u prošlost i da je Republika Srpska nastala kao odgovor Srba s ovih prostora na Golgotu koju su kao narod preživjeli u Drugom svjetskom ratu".

"Dan Republike je 9. siječnja. Danas je 9. lipnja. Za točno sedam mjeseci obilježit ćemo još jedan Dan Republike. To je povijesna činjenica i Dodik je ne može obrisati gumicom. Od lažnog predsjednika nismo ništa bolje ni očekivali nego da gazi sve što je sveto", navela je Trivić.

"Koliki je Dodik lažov pokazuje činjenica da se navodno zalaže za mirno razdruživanje, a s druge strane de facto provodi odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike. Ako se razdružuje, čemu ukidanje 9. siječnja kao Dana Republike?! Ako je i od Dodika, previše je. Priča o izdaji je, po tko zna koji put, dobila svog istinskog ‘heroja‘. Odlazi Milorade dok još išta ima iza tebe ostati!", dodaje Trivić.

 

Borenović: Što dulje Dodik vlada, manje je Republike Srpske

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da je na pitanje "Da li podržavate da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan RS-a?" skoro 700.000 ljudi u RS-u jasno i glasno, 25. rujna 2016. odgovorilo - da, te da je to volja naroda RS-a, volja onih koji su je stvarali i tu volju nije prekrojio nitko, pa neće ni Milorad Dodik.

Istaknuo je da je 9. siječnja "povijesna činjenica i narodna volja, provedena 1992. i potvrđena 2016".

"Sve simbole postojanosti s kojima se istinski identificiramo, najveći izdajnik srpskog naroda i najpoznatiji dezerter, Milorad Dodik, je predao. Predao je grb Nemanjića, dao je himnu ‘Bože pravde’, a sada kidiše na 9. siječnja kao Dan Republike Srpske. Mnogi protivnici Republike Srpske su prije Dodika najdirektnije pokušavali da nam uzmu taj dan, ali nisu uspjeli, i to ne smije proći", rekao je Borenović.

Podsjetio je da je Dodik govorio narodu da "treba da se srami svako tko ne izađe na referendum, da je 9. siječnja sveti dan za Republiku Srpsku i da nikada neće odustati od 9. siječnja".

"Pokazalo se opet da tom čovjeku ništa nije sveto. Što on duže vlada, Republike Srpske je manje. Predaje naše simbole, sve manje nas je kao naroda ovdje, uništava svaki naš simbol na koje imamo pravo i sve za što smo se borili. Republika Srpska i njen dan jesu svetinja, a on mora biti zaustavljen u svojoj razornoj misiji", naveo je Borenović, priopćeno je iz PDP-a.

 

Miličević optužio Dodika za veleizdaju: Ovo je njegov završni čin

Ne stišavaju se reakcije opozicije iz Republike Srpske povodom odluke Milorada Dodika da neustavni praznik Dan RS-a, koji se obilježavao 9. siječnja, prebaci na 15. veljače, kada se obilježava Dan državnosti Srbije.

Između ostalih oglasio se i predsjednik SDS-a Milan Miličević, koji je Dodika optužio za "veleizdaju".

‘‘Deveti siječanj je Dan Republike Srpske i tako će ostati zauvijek. To što Milorad Dodik, mimo volje naroda iskazane na referendumu, pokušava da se odrekne 9. siječnja čin je veleizdaje. Republika Srpska ima svoj Dan Republike - 9. siječnja koji je simbol identiteta srpskog naroda i duboko je ukorijenjen u našoj povijesti i tradiciji. Nećemo dozvoliti da se njegova važnost umanji ili ukloni‘‘, poručio je on.

On podsjeća da je 700.000 građana Republike Srpske na referendumu reklo da je 9. siječnja Dan RS-a i da volju naroda nitko ne smije urušavati, a pogotovo ne predsjednik Republike koji treba da predstavlja jedinstvo naroda.

‘‘Moram reći da nisam iznenađen Dodikovim potezom jer je ovo samo završni čin kontinuiteta njegove politike koja je počela ukidanjem platnog prometa sa Srbijom, ukidanjem naših registarskih tablica, putovnica i osobnih karti. Dok je bio ‘najveći Srbin‘, istovremeno je sproveo Arbitražnu odluku za Brčko, formirao Sud i Tužiteljstvo BiH, kao i SIPA i desetine agencija na nivou BiH. Zabranu himne ‘Bože pravde‘ prihvatio je riječima da ‘nije fer jer je odluka donijeta na Svetog Savu‘. Izbrisao je sva obilježja pod kojim je stvorena Republika Srpska i koja su dio identiteta srpskog naroda‘‘, navodi Miličević.

Deveti januar i zabrana SDS-a su, smatra on, završni čin uništavanja identiteta Republike Srpske nakon kojeg Dodik može ponoviti čuvenu rečenicu Stipe Mesića: ‘‘Ja sam svoj posao završio‘‘.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 10:05