StoryEditor
posustala potražnja

OPEC+ planira smanjivati opskrbu naftom i u 2025.

Piše hina  /  03.06.2024., 17:11h

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučili su smanjivati opskrbu i u 2025. godini kako bi podržali cijene u razdoblju posustale potražnje i veće ponude skupine neovisnih proizvođača na čelu sa SAD-om.

OPEC+ ograničava opskrbu od kraja 2022., za ukupno 5.86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5.7 posto globalne potražnje. Jučer su produljili za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3.66 milijuna barela dnevno.

Preostala 2.2 milijuna barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja rujna, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja rujna iduće godine. 

"Čekamo sniženje kamatnih stopa i bolju putanju gospodarskog rasta koja bi trebala zamijeniti raspršene džepove", rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Skupina očekuje da će potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43.65 milijuna barela dnevno.

Odgodili su istodobno razgovore o novim proizvodnim kapacitetima do studenog iduće godine, izvijestivši da će neovisne procjene kapaciteta biti uključene u izračun proizvodnih kvota za 2026. godinu. Trenutno se kvote izračunavaju na temelju nominalnih kapaciteta.

OPEC je uspostavio suradnju s Rusijom, Meksikom, Kazahstanom, Omanom, Azerbajdžanom, Malezijom, Bahrainom, Južnim Sudanom, Sudanom i Brunejom 2016. godine i njihov udio u globalnom tržištu nafte danas po procjeni Reutersa iznosi oko 41 posto, pa i više, ako se uzmu u obzir sve vrste nafte.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 16:58