StoryEditor
obljetnica

Održani 31. susreti radioamatera Herceg Bosne na Blidinju

Piše fena  /  11.08.2024., 17:01h

Zajednica radioamatera Herceg Bosne obilježila je 31. obljetnicu osnutka, a tim povodom ovog su se vikenda u Parku prirode Blidinje okupili članovi, kao i mnogi radioamateri iz Republike Hrvatske.

Susrete je otvorio predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše, dok se nazočnima, među ostalima, obratio i Rolando Milin, predsjednik radioamatera Republike Hrvatske, čiji članovi svake godine u velikom broju sudjeluju na ovim susretima koji su jedino okupljanje ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz ZRHB.

Nakon otvaranja, kao i svake godine, održana je radioamaterska prezentacija koju su izveli radioamateri iz Dubrovnika, prikazavši svoj rad u radioamaterskim natjecanjima. Program se nastavio zajedničkim druženjem uz domjenak i tombolu.

U nedjelju je u crkvi svetog Ilije u Masnoj Luci služena sveta misa posvećena umrlim i poginulim radioamaterima ZRHB.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dobrovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993. godine u Širokom Brijegu. Svrha udruge je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti te zadovoljenje javnih potreba tehničke kulture na razini Hrvatske Republike Herceg Bosne.

ZRHB je sudjelovala u svim važnijim aktivnostima tijekom Domovinskog rata u BiH, a njen integritet se održao i nakon rata.

Radioamateri ZRHB djeluju i razvijaju svoj doprinos na područjima elektronike, radiodifuzije, radioamaterskog natjecanja i komunikacija. Kroz natjecanja i obuke, stječu iskustva koja su od velikog značaja za mlade naraštaje koji se kroz ovu udrugu educiraju i uključuju u ove djelatnosti.

Udruga, također, održava čvrstu povezanost s radioamaterima iz Republike Hrvatske, s kojima redovito surađuje. Poseban dio aktivnosti radioamatera Herceg Bosne odnosi se na pružanje pomoći civilnim institucijama i stanovništvu, posebno u kriznim situacijama kada su potrebne brze i pouzdane komunikacije. Kroz različite projekte i suradnje, udruga doprinosi razvoju tehničke kulture i obrazovanja u regiji, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

09. rujan 2024 22:24