StoryEditor
drvar

Obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije

Piše D  /  28.07.2024., 17:02h

Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije, kojim su komemorirani svi mučenici i žrtve ratova i totalitarizama 20. stoljeća s područja spomenute biskupije, obilježen je u subotu u Drvaru.

Komemoracija je započela križnim putem mučenika, nakon kojeg je održano misno slavlje koje je predvodio banjolučki biskup mons. Željko Majić.

On je na početku svoje homilije podsjetio kako su 27. srpnja 1941., vraćajući se uskotračnim vlakom Šipad s hodočašća Sv. Ani u  Kosovu pokraj Knina, u mjestu Trubar kod Drvara, na tromeđi  Bosne, Dalmacije i Like, okrutno ubijeni hodočasnici zajedno sa svojim župnikom vlč. Waldemarom Maximilijanom Nestorom.

‘‘Dakako, bez milosti, bez suda i ukopa, bez križa i spomena. Tijela su im bačena u jamu Golubnjaču. Sa sobom nisu imali nikakva oružja osim krunice u ruci koju su pobožno sa svojim župnikom putem molili za svoju djecu, za svoje obitelji i mir u svijetu‘‘, kazao je, među ostalim, u svojoj propovijedi biskup Majić dodavši kako to, nažalost, nisu bili jedini zločini, jer su ‘‘tzv. ustanici istoga dana izvršili masovni pokolj u Lici te nešto kasnije i nad muslimanima u Kulen Vakufu, da bi u desetak dana nastavili s progonima i ubojstvima vjernika župe Bosansko Grahovo i Krnjeuša.‘‘

Inače, spomen-dan uveden je godine 2001. i nosio je naziv ‘‘Dan drvarskih mučenika‘‘ – u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je toga 27. srpnja 1941. mučki ubijen sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća sv. Ani iz Knina – a od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u ‘‘Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije‘‘, i tako postaje biskupijska komemoracija.

Misnom slavlju nazočili su članovi Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, a među ostalim vijence kod spomen križa poginulim braniteljima položio je Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva, Jozo Ćosić, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ), Ivan Vukandin, predsjednik Vlade HBŽ-a sa svojim izaslanstvo te brojni drugi.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 21:35