StoryEditor

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Piše desk  /  18.05.2024., 11:34h

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile.

Izaslanstva Vlade i Sabora položila su vijence i odala počast žrtvama.

- Hrvatski sabor i ove godine pokrovitelj komemoracije kojom obilježavamo sjećanje na tragediju Bleiburga i križnih puteva. Događaj koji obilježavamo pokazuje koliko je teška i bremenita bila hrvatska povijest, koliko su velike bile podjele u hrvatskom narodu i danas zaista s ponosom možemo govoriti o tome da imamo demokratsku, slobodnu Hrvatsku, članicu najsnažnijih svjetskih integracija, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

- Taj zločin zaslužuje osudu, i  stoga i naša Vlada danas i u buduće komemorirat će te žrtve, iskazivati im počast, iskazivati im zahvalu na njihovoj žrtvi. Na poseban način obveza nam je kao društvu prenositi na mlade generacije te povijesne činjenice da se nikad više ne dogodi, poručio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodi izaslanstvo Hrvatskoga sabora na obilježavanju 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta te je odao počast žrtvama polaganjem vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Na komemoraciji sudjeluje i izaslanstvo Vlade RH.

U 12.15 izaslanstva Sabora i Vlade bit će na sv. misi koju će u spomen-crkvi Muke Isusove u Maclju služiti zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski u povodu komemoracije bleiburške tragedije i križnih putova hrvatskoga naroda.

Na komemoraciji na Mirogoju su potpredsjednici Vlade i ministri Tomo Medved i Branko Bačić te ministri Gordan Grlić Radman i Vili Beroš, a na misi u Maclju, osim potpredsjednika Vlade i ministra Medveda, bit će i potpredsjednici Vlade i ministri Davor Božinović i Ivan Anušić te ministar Gordan Grlić Radman.

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike i civile.

Razne su procjene o tome koliko je ljudi ubijeno, bačeno u jame ili zazidano u napuštene rudnike, a kreću se od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća ljudi.

image

Križni put Hrvata

FACEBOOK -

Dnevnik.ba

21. listopad 2024 05:23