StoryEditor

Obavijest hrvatskim državljanima: Registrirajte se za izbore za Europski parlament

Piše desk  /  23.05.2024., 14:00h

Povodom održavanja predstojećih izbora za članove u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske koji će se održati u u Republici Hrvatskoj i sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u nedjelju 9. lipnja 2024. od 7.00 do 19.00 sati., odnosno pravovremenog obaviještavanja hrvatskih državljana, i u cilju izbjegavanja izdavanja velikog broja Potvrda za glasovanje na dan izbora onim hrvatskim državljanima koji se ne nalaze na Popisu birača iznimno bi bilo bitno da što prije podnesu zahtjeve za aktivnu/prethodnu registraciju.

 

Rok za aktivnu/prethodnu registraciju istječe u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, a registrirati se trebaju:

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj a planiraju glasovati u GKRH u Mostaru ili VRH u Sarajevu ili konzulatima na teritoriju Bosne i Hercegovine, trebaju podnijeti Zahtjev za prethodnu registraciju. Zahtjev se podnosi u bilo kojem diplomatsko-konzularnom predstavništvu u inozemstvu ili u nadležnom upravnom tijelu po mjestu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Po službenoj dužnosti bit će registrirani hrvatski državljani kojima je izdana hrvatska osobna iskaznica s upisanom adresom u Bosni i Hercegovini. Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na konzularnom području različitom od navedenog u osobnoj iskaznici trebaju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini i nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s upisanom adresom u Bosni i Hercegovini moraju podnijeti Zahtjev za aktivnu registraciju. Zahtjev se podnosi u GKRH u Mostaru ili Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu ili bilo kojem od konzulata Republike Hrvatske (Tuzla, Banja Luka, Livno, Vitez i Orašje).

Dnevnik.ba

 

 

05. rujan 2024 00:13