StoryEditor

Novi toplinski val će pogoditi Europu, visoke temperature neće zaobići ni nas

Piše desk  /  28.07.2024., 10:06h

Novi toplinski val bi se, nakon južne i istočne Europe, mogao prošititi i na zapadnu Europu.

Zemlje ovog dijela Europe će se suočiti s kratkim, ali intenzivnim toplinskim valom na početku Olimpijskih igara 2024. godine.

Prema prognozama globalnih vremenskih modela, temperature tokom posljednjih dana jula bit će znatno iznad prosjeka širom južne, a posebno zapadne Europe. Uobičajene temperature za ovaj dio godine prognoziraju se širom Francuske, Beneluksa i na Iberijskom poluotoku početkom sljedećeg tjedna.

Maroko i Alžir oborili su nekoliko dnevnih rekorda visokih i noćnih niskih temperatura, a Španjolska i Portugal su sredinom ove tjedna dostigli vrhunac iznad 45 stupnjeva. U zajednici španjolskog glavnog grada Madrida (Aranhuez) zabilježena je temepratura oko 42 stupnja, a 42,3 na području Ciudad Universitaria, piše Severe-weather.

Rekordno visoka temperatura zabilježena je u Portalegreu u Portugalu gdje noćne temperature nisu bile niže od 28,6 stupnjeva.

Ovakav vremenski obrazac će se nastaviti širom južne Europe do ostatka srpnja i proširiti se do početka kolovoza. Istovremeno, nakon nedjelje uslijedit će postupno širenje vrućeg vremena, koje će dostići vrhunac u Francuskoj tijekom prvog tjedna Olimpijskih igara.

Toplinski val će se pojačati preko Španjolske i Portugala u Francusku, zapadnu Njemačku i Veliku Britaniju. Temperature će tamo iznositi od osam do 12 stupnjeva iznad prosjeka.

Nakon srijede, najtoplija zračna masa će se postupno smanjivati ​​jer će se u zapadnoj Europi vjerojatno ponovo razviti dinamičniji vremenski obrazac.

Što očekuje Balkan?

Očekuje se da će se toplotni talas preko Mediterana i Balkanskog poluostrva nastaviti do kraja srpnja i produžiti početkom kolovoza.

Predviđene temperature od nedjelje do petka narednog tjedna sugeriraju da će dijelovi Italije, južnog i središnjeg Balkana i Panonske ravnice imati temperature od 30 do 40 stupnjeva.

Ne predviđaju se značajne temperaturne promjene u južnom dijelu Europe u kolovozu, a zbog toga se toplinski val može produžiti do sredine kolovoza.

Dnevnik.ba

20. listopad 2024 12:29