StoryEditor

Njemačka će jako srezati vojnu pomoć Ukrajini

Piše desk  /  18.07.2024., 09:44h

Prema nacrtu proračuna koji je odobrila vlada, Njemačka planira gotovo prepoloviti vojnu pomoć Ukrajini sljedeće godine, s oko 8 milijardi eura na oko 4 milijarde eura.

Ministar financija Christian Lindner rekao je da je financiranje Ukrajine "sigurno u doglednoj budućnosti" zbog plana skupine G7 (sedam najmoćnijih svjetskih ekonomija) za prikupljanje 50 milijardi dolara od kamata na zamrznutu rusku imovinu.

Njemačka je drugi najveći vojni donator Ukrajine, nakon SAD-a. U 2024. godini njemački proračun za Kijev iznosi gotovo 7.5 milijardi eura.

Planirano smanjenje pomoći dolazi usred strahovanja u Ukrajini i među njezinim europskim saveznicima da bi američka sredstva mogla biti smanjena ili čak zaustavljena ako Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom. Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je totalni rat protiv Ukrajine u veljači 2022.

Manje za ukrajinsku obranu, više za njemačku

Nacrt proračuna odobrila je njemačka vlada u srijedu. Iako je predviđeno smanjenje vojne pomoći Ukrajini, obrambeni proračun za 2025. povećat će se za 1.3 milijarde eura na 53.25 milijardi eura.

To je još uvijek manje od 6 milijardi eura za koje se zalagao ministar obrane Boris Pistorius, ali Njemačka i dalje planira ispuniti cilj od 2% BDP-a izdvajanja za obranu kako to zahtijeva NATO savez.

Proračun za obranu još trebaju odobriti zastupnici.

Dnevnik.ba

03. rujan 2024 08:03