StoryEditor
premijer

Nikšić: Gotovo sve odluke na Vladi FBiH usvojili smo jednoglasno

Piše fena  /  09.08.2024., 15:27h

Federalni premijer Nermin Nikšić u intevjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kazao je kako je iznimno ponosan na rad Vlade FBiH, istaknuvši kako su gotovo sve odluke usvojene jednoglasno.

- U proteklih petnaest mjeseci imali smo jednu točku s jednim suzdržanim odnosno jednu s jednim glasom "protiv". Sve ostale materijale na Vladi usvojili smo jednoglasno, što govori u prilog činjenici da postoji iznimno korektan odnos svih partnera. Naravno, kako nisam idealist, moram naglasiti da postoje i teme oko kojih usuglašavanje traje nešto dulje, ali je iznimno važno da smo uspostavili iskren i transparentan odnos u kojem nema nikakvih međusobnih varanja - kazao je Nikšić.

Federalni premijer nabrojao je niz mjera i odluka koje su usvojene u proteklom razdoblju, a kao najveći pomak u radu ponovno je istaknuo timski rad:

- Opredijeljen sam da svi zajedno u Vladi pozornost javnosti isključivo povezujemo uz konkretan rad resora, rješavanje problema građana, apsolutno izbjegavajući ranija iskustva kad smo svjedočili javnim prepucavanjima ministara koji sjede i rade u istoj Vladi. Produktivnost svakog tima, od sportskog, poslovnog ili političkog, ovisi o ozračju i motivaciji. Vjerujem da u ovom sazivu Vlade imamo i jedno i drugo da građanima isporučimo većinu onoga što smo obećali.

Komentirajući međunacionalne odnose u Federaciji BiH, Nikšić je kazao kako je napravljen značajan iskorak, dodavši kako je uvijek spreman pružiti ruku suradnje, ali i „žestoko braniti povijesne činjenice ako ih netko pokuša zloupotrebljavati za dnevnopolitičke svrhe“.

- Ako želimo dobro svojoj zemlji, našoj djeci, pa i sebi samima, razgovor, dogovaranje i spremnost na kompromis nemaju alternativu. Želim istaknuti da sam ponosan kad kao Vlada zajedno odemo u Posušje, Goražde, Konjic, Ljubuški, Stolac, Tuzlu, Čapljinu, Orašje, Bihać, ali i na činjenicu da na sva mjesta na prostoru Federacije gledamo jednako i što smo našli način funkcionirati bez blokada - kazao je federalni premijer.

Nikšić se osvrnuo i na probleme s kojima se Vlada FBiH suočila zbog neprihvaćanja Plana rasta EU od četiriju županija.

- To je, prije svega, neodgovornim prema građanima koji nas sve plaćaju. Bojim se da nas često dnevno politikantstvo odvede u potpuno pogrešnom smjeru. Nisam sretan zbog složenosti našeg ustavnog sustava jer on po prirodi stvari usporava procese kad naši građani, pa i mi sami, očekuju brze rezultate. Moramo svi biti svjesni da će EU integracije tražiti intenzivniju suradnju svih razina vlasti, za što će nam trebati dosta strpljenja, razumijevanja i uvažavanja u postojećem modelu suradnje ako svi zajedno želimo isporučiti građanima ono što oni očekuju - poručio je federalni premijer Nermin Nikšić u intevjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 03:17