Ilustrativna fotografija
prakse po zemljama

Nijemci savjetuju: Evo kolike napojnice trebate ostavljati u Hrvatskoj

/

Za mnoge je napojnica sastavni dio odlaska u restoran, evo što o tome misle Nijemci

Prije svega imajte na umu da napojnica nije obavezna, pišu njemački mediji. Svaki gost može sam odlučiti hoće li ostaviti napojnicu. Koji je iznos prikladan? Društveno je priznato pravilo: napojnica je obično od 5 do 10 posto napravljenog računa.

Napojnica se u Njemačkoj smatra sastavnim dijelom odlaska u restoran te rijetko koji gost u restoranima ne ostavlja napojnice. Pojedini ugostitelji čak i smatraju uvredom ako se ne ostavi napojnica.

Napojnice u Njemačkoj obavezno idu konobarima i osobama koje poslužuju, a nikako ne vlasnicima restorana. Uobičajeno je ako je npr. račun 16 eura, da gost ostavi 20 eura i ne traži povrat kusura. Napojnice od 5 do 10 eura su uobičajene u njemačkim restoranima.

Njemački mediji kreirali su listu o iznosima napojnica u pojedinim zemljama. Na listi je i Hrvatska.

Francuska: U restoranima i kafićima u Francuskoj napojnice su oko 10 do 15 posto napravljenog računa. “Le pourboire” se obično ostavi na stolu.

Grčka: Napojnica od oko 10 posto prikladna je u restoranima.

Italija: Ako ste zadovoljni, ostavite mali iznos u gotovini na stolu kafića. 10-15 posto od iznosa računa je razumno.

Hrvatska: U restoranima, barovima i kafićima u Hrvatskoj uobičajeno je oko 10 do 15 posto od iznosa računa. Općenito, napojnica je vrlo česta u Hrvatskoj i općenito je uobičajena praksa.

Austrija: I u Austriji je fokus na oko deset posto od računa.

Portugal: U Portugalu je uobičajeno oko pet do deset posto od napravljenog računa u restoranima. Ovdje je zakonom propisana minimalna satnica nešto više od tri eura. Ovaj skromni prihod turist može lako popraviti napojnicama.

Španjolska: U gastronomiji se prikladnim smatra napojnica od 10 do 15 posto. Međutim, davanje malih kovanica od dva ili pet centi je krajnje nepristojno.

Turska: U Turskoj se smatra nepristojnim ne dati napojnicu. Opet, 10 posto od potrošenog novca u restoranu je uobičajeno.

SAD: Budući da su plaće u ugostiteljstvu često vrlo niske, napojnica je nužna za uslužno osoblje. Savjetuje se da iznos napojnice bude od 15 do 20 posto od iznosa računa.

Postoje li zemlje u kojima napojnica nije dopuštena?

Situacija je drugačija u Japanu i Kini: tamo davanje napojnica nema tradiciju i često se smatra uvredom. Dobra usluga se u Japanu podrazumijeva, a u Kini je čak i službeno zabranjeno zaokruživanje računa.

U Indiji i Tajlandu napojnice su uobičajene samo u turističkim mjestima. I u skandinavskim zemljama rijetko se daju napojnice, a jedina iznimka je Švedska, piše Fenix magazin.

Dnevnik.ba

Najčitanije