StoryEditor
inicijativa HDZ 1990

"Neugodni podstanari" traže smjenu predsjedatelja Skupštine HNŽ Džafera Alića

Piše desk  /  09.09.2024., 18:39h

HDZ 1990 zatražio je smjenu Džafera Alića, predsjedavajućeg Skupštine HNŽ (SDA), nakon njegove izjave koja je izazvala oštre reakcije hrvatskih političara i javnosti.

– Svjedoci smo vrlo neprimjerenog javnog djelovanja Alića, neprihvatljivog širenja nacionalne netrpeljivosti, vrlo ozbiljnog derogiranja Ustava HNŽ te to smatramo neustavnim djelovanjem i vrlo opasnim za buduće odnose, kako u našoj županiji, tako i BiH.

Nositelji javnih funkcija moraju biti primjer odgovornog ponašanja u javnom prostoru, a naručito moraju biti čuvari ustava i zakona – naveli su iz HDZ-a 1990.

Iz HDZ-a su zatražili hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o Alićevoj smjeni.

Podsjetimo, Alić je na konstataciju novinara televizije BIR kako ima dojam da su Bošnjaci podstanari u svojoj zemlji”, kazao: – Ja mislim da smo mi vlasnici ove zemlje i da imamo neugodne podstanare iza kojih uvijek moramo uvijek čistiti, mesti, popravljati, izrađivati, graditi, nadograđivati..

Aličevu izjavu ranije je osudio Klub zastupnika HDZ BiH u Skupštini HNŽ zatraživši Alićevu ostavku ili smjenu.

Reagirao je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović.

– Nazvati nas “neugodnim podstanarima iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti…” otvoreni je poziv na progon iz BiH, jer podstanara, osobito neugodnog, možete izbaciti iz svoje kuće kada god vam se prohtije – rekao je, između ostalog, Martinović.

Alićevu izjavu osudilo je i Veleposlanstvo SAD u BiH ocjenivši je neodgovornom i opsanom. – BiH je dom sva tri njezina konstitutivna naroda i svih građana, naveli su, uz ostalo iz američkog veleposlanstva u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Treba podsjetiti da se od Alićeve izjave nije ogradila njegova stranka- SDA, a izostale su osude i drugih bošnjačkih stranaka.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 19:29